Läkarens nya larm – här rusar smittspridningen: ”Andra vågen är här”

Foto: Lars Pehrson, SvD, TT/ Anders Wiklund/TT

Tidigare var det sagt att en andra våg inte skulle nå Stockholm. Men nu skenar smittan i Region Stockholm och läget på sjukhusen börjar bli ansträngt, rapporterar Aftonbladet.

I somras pratade Sverige om en positiv trend och att läget stabiliserats. Men med tiden började flera länder i Europa vittna om en ökad smittspridning och i både Tyskland och Storbritannien började man prata om ”en andra våg”.

Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell trodde inte att en andra våg skulle Sverige.

Dels menade han att Sverige haft samma restriktioner hela tiden, bland annat isolering av äldre, hemmajobb för de som kan och social distansNågot som ger stabilitet och förutsägbarhet. Samt att människors beteende inte förändrats särskilt mycket.

Men han menade också att Sverige haft fler sjuka och därför är det inte lika lätt för en ny spridning att ta fart.

– Vi har en annan situation i Sverige än i andra länder i Europa eftersom vi inte går från en nedstängning av samhället till ett återöppnande, sade han till SVT i början på september.

Men Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening menar att en andra våg redan är här. I alla fall i Stockholm.

”En andra våg”

Förra veckan testades cirka 42 000 personer för pågående covid-19. Enligt region Stockholm var 20,3 procent av dessa test positiva. Vilket betyder att var femte Stockholmare som testade sig förra veckan var smittad med viruset.

– Andra vågen är här nu. Det har ju pratats om att det nog inte skulle komma en andra våg till Stockholm, men nu är vi där, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter.

Och smittan börjar rusa iväg nu. Bara de senaste veckorna har smittan ökat markant.

Foto: Lars Pehrson, SvD, TT/

För två veckor sedan testades 39 383 personer i region Stockholm och dessa var 16,3 procent smittade av coronaviruset.

Veckan före det var det 39 000 som testade sig i regionen och då var endast 8,4 procent av testen positiva.

Ökat tryckt på vården

Den skenande ökningen av coronapositiva patienter börjar också synas på vården och ansträngningen för sjukhusen är stor.

I ett pressmeddelande från Region Stockholm befinner sig just nu 215 patienter med covid-19 geriatrik och akutsjukhus.

På intensiven vårdas 34 patienter.

– Vi ser i dag en kraftig ökning av antalet patienter som blivit så sjuka med covid-19 att de behöver sjukhusvård. Ansträngningen för våra akutsjukhus är stor och Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus är nu samtliga i stabsläge för att kunna ta hand om alla patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i pressmeddelandet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version