Anders Tegnells nya besked – därför blir det ingen andra coronavåg i Sverige: ”Annan situation…”

Coronaviruset och dess smittspridning ökar i Europa och i flera andra länder runt om i världen. Men hittills i Sverige syns ännu inga tecken på en ökad smittspridning, rapporterar SVT Nyheter.

I Sverige har den allmänna smittspridningen av coronaviruset stannat av kraftigt. Vilket syns tydligt på bland annat intensivvårdsavdelningar.

LÄS MER: Anders Tegnells stora oro inför hösten: ”Vi är framförallt oroliga för…”

Däremot har länder som Spanien, Grekland och Frankrike en ökad smittspridning som nu börjar nå de nivåer som var tidigare i våras. Även på Balkan ser man en ökad spridning av viruset.

Men nu varnar Sveriges statsepidemiolog för att Sverige kan ligga bakom andra länders utveckling, vilket gör att det finns en risk för att smittspridningen i Sverige tar fart igen om inte rekommendationerna följs ordentligt.

Stabilitet och förutsägbarhet

Så sent som i juni meddelade Anders Tegnell att en andra våg av coronaviruset var att räkna med redan till hösten. Och att han var säker på att det kommer att krävas en del insatser för att inte Sverige ska hamna i samma läge som vi sett under våren.

Men nu verkar han se ljusare på framtiden.

Anders Tegnell menar att det finns två saker som talar för att Sverige inte kommer att drabbas av en andra våg.

Dels har Sverige haft samma restriktioner hela tiden, bland annat isolering av äldre, hemmajobb för de som kan och social distans. Något som ger stabilitet och förutsägbarhet. Samt att människors beteende inte förändrats särskilt mycket.

”Haft fler sjuka”

Men dels har Sverige också haft fler sjuka, och det är därför inte lika lätt för en ny spridning att ta fart.

– Vi har en annan situation i Sverige än i andra länder i Europa eftersom vi inte går från en nedstängning av samhället till ett återöppnande, säger han till SVT.

LÄS MER: Tegnells besked om Sverige – efter oron om en andra coronavåg: ”Jag tror att risken…”

Därför kommer vi antagligen inte att se samma utveckling i Sverige som i övriga Europa.

– Det viktigaste är att människor som kommer hit får informationen att vi inte är ett öppet samhälle utan också har restriktioner, även om frivilliga, säger han till SVT.

Vad tycker du om det här? Blir det en andra våg i Sverige eller inte? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required