Anders Tegnells stora oro inför hösten: ”Vi är framförallt oroliga för…”

Folkhälsomyndigheten är oroliga för nya utbrott i höst. Framförallt om utbrott uppstår i regioner som inte har tillräckligt med resurser, rapporterar Expressen.

Hittills är 86 891 personer bekräftat smittade av coronaviruset i Sverige och totalt har 5814 personer dött av viruset.

Siffrorna är skrämmande och okade under sommaren i takt med att tesningen ökade. Men nu menar Folkhälsomyndigheten att smittan har avtagit igen.

Foto:Fredrik Sandberg/TT Fredrik Sandberg/TT

Tidigare har Folkhälsomyndigheten inte varit oroliga över att en andra våg av viruset kommer nå Sverige. Men när Anders Tegnell får frågan om Folkhälsomyndigheten är oroliga att smittan ska ta fart igen svarar han:

– Sådär. Jag tror alltid att man ska va orolig med den här sjukdomen. Den hittar ständigt på nya hyss och är väldigt oförutsägbar. Men att vi skulle komma tillbaka till läget vi hade i våras tror vi inte. Vi är framför allt oroliga för utbrott lite här och där, kanske framför allt i de regioner som inte har haft så mycket smitta, säger han till Tv4.

Måste hjälpas åt

Enligt Tegnell handlar det inte om en klassisk andra våg utan om lokala utbrott.

– Den här sjukdomen är mer fläckvis i hur den sprids. Det är troligare med utbrott geografiskt, på arbetsplatser – det är den typen av spridning vi kommer se under hösten, säger han i TV4.

Eftersom lokala utbrott inte sätter samma press på hela Sveriges sjukvård kan de bli lättare att hantera. Samtidigt kan det bli pressat läge för en liten region som inte har samma resurser som större regioner.

– Regionerna måste bli bättre på att hjälpa varandra, både sjukvårdsmässigt och smittskyddsmässigt.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required