Anders Tegnells varning – då slår en ny coronavåg till mot Sverige: ”Ska vara helt förberedda”

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror att coronaläget i Sverige kommer hålla sig stabilt under sommaren. Däremot tror han att en andra våg av viruset är att räkna med redan till hösten.

Från och med imorgon, lördag den 13 juni, är det fritt fram att resa fritt inom Sveriges gränser. Det meddelade Stefan Löfven på en presskonferens den 4 juni.

Men även om det nu är tillåtet att resa som man är frisk gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens restriktioner så som handhygien och social distansering.

Skulle man däremot se att restriktionerna inte följs och att smittspridningen ökar kommer myndigheterna dra till med strängare restriktioner igen.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/Mikael Fritzon/TT

Anders Tegnell har förhoppningar om att det ska bli en lugn sommar på coronafronten men tror att en andra våg av viruset kommer blossa upp i höst, rapporterar Expressen.

– Att det kommer att hända någonting under hösten det tror jag att vi ska vara helt förberedda på, säger han till Expressen.

”Goda möjligheter”

Den prognosen är baserad på andra liknande sjukdomar, men hur stor smittspridningen kommer bli har Anders Tegnell svårt att svara på.

– Hur stora de spridningarna vi kommer se blir, vet vi inte, säger Tegnell.

Däremot är han säker på att det kommer krävas en del insatser i höst för att inte Sverige ska hamna i samma läge som vi sett under våren.

– Nu är ju ganska många i Sverige immuna och vi kommer ju hålla igen, och vi har ju också lärt oss mycket om den här sjukdomen, så jag tror att vi har ganska goda möjligheter att hålla ner smittan under hösten. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required