Regeringens nya besked – så här får du resa i Sverige i sommar

I mitten av maj meddelade Sveriges statsminister Stefan Löfven att det är tillåtet att göra resor inom Sverige med bil i sommar, om man håller sig inom en reslängd på en till två timmar.

Men under torsdagen upphävdes restriktionerna.

Att det skulle bli svårt för svenskarna att resa utomlands i sommar stod klart ganska fort. Men hur vi i Sverige skulle få röra oss inom landets gränser har däremot varit lite otydligt.

Foto: Henrik Holmberg, TT/ Henrik Montgomery/TT

I början på mars avrådde Folkhälsomyndigheten från alla icke nödvändiga resor inom Sveriges gränser. Men i mitten på maj valde Stefan Löfven att tillåta resor inom Sverige om man höll sig till en avstickare på runt en till två timmar från hemmet.

Sedan dess var det sagt att nya besked skulle komma den 29 maj, men det sköts upp ytterligare. Fram till idag, torsdagen den 4 juni.

Efterlängtat besked

Under en pressträff med Statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade man att reserestriktionerna inom Sverige hävs.

– Sverige är på väg in i ett bättre läge och från och med den 13 juni bedöms symptomfria människor kunna resa inom Sverige, säger statsministern.

Statsministern betonar att det här beskedet inte innebär att faran är över utan att alla fortsatt måste följa restriktionerna och ta sitt ansvar.

– Varenda resa som görs i sommar ska göras med försiktighet som ledord. Riskgrupper ska skyddas och varje person ska fortsatt ta sitt personliga ansvar. Vänder kurvan uppåt igen kommer nya restriktioner, säger han och fortsätter:

– Men jag vill tacka alla människor som bidragit till att Sverige är i ett bättre, stabilare läge.

Socialminister Lena Hallengren tillägger att regeringen och myndigheterna kommer att följa detta noga.

– Om utvecklingen går åt fel håll. Då kommer vi bli tvungna att skärpa restriktionerna igen, säger hon.

Beskedet om resor i Sverige har varit efterlängtat av många, både för människor inom besöksbranschen som under denna vår varit under stor press. Men också för idrotten och semesterplanerarna själva.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required