Regeringens nya besked – så långt är det okej att resa

Hur det blir med resor i sommar har länge varit en obesvarad fråga. Men nu meddelar UD att de förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. 

Samtidigt lämnar de också besked om hur det blir med resor inom landets gränser.

Under onsdagens presskonferens med regeringen meddelade Stefan Löfven att UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juli, vilket Expressen var först med att rapportera.

– UD kommer löpande se över grunderna för beslutet och det kan både komma att förlängas ytterligare eller förändras innan den 15 juli, tillägger utrikesministern Ann Linde.

Stefan Löfven fortsätter med att säga att han önskar att det här var över och att krisen låg bakom oss.

– Men vi är inte där än. Sommaren vi har framför oss kommer bli annorlunda, säger han och tillägger:

– Vi har inte stängt ner allt men vi kommer inte kunna återgå till ett normalläge än. 

”Fortsätt ta ansvar”

Så hur blir det med resor inrikes? Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att resorna inrikes kan genomföras utan att belasta vården. Så man kommer kunna resa, men enbart till platser som ligger en till två timmar bort från hemorten.

Och det finns vissa förutsättningar, säger socialministern Lena Hallengren.

– Om man reser ska det vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det är inte en signal från vår sida att faran är över, säger Lena Hallengren.

Foto:Pontus Lundahl, TT / Erik Johansen, TT

Och att resa över hela landet och träffa släkt och vänner tar Folkhälsomyndigheten starkt avstånd ifrån.

– Det är fortsatt viktigt att alla fortsätter ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.