Efter coronautbrottet – då tror Anders Tegnell att vi kan börja resa igen

Påskhelgen är normalt sett den storhelg vi reser allra mest. De allra flesta inom Sverige, men några även utomlands. På grund av coronaviruset har det inte sett likadant ut i år.

Däremot ser prognosen god ut för att man ska kunna ta sig en avstickare i sommar – åtminstone till valfri plats i Sverige.

Folkhäslomyndigheten har gång på gång avrådit från alla typer av resor under påskhelgen, såväl inrikes som utrikes.

Det har gjort att många nu börjar sukta efter att börja planera sommarens semester i stället. Men utlandssemestern från man troligen slopa.

Enligt Folkhälsomyndigheten är resor utanför landets gränser ingenting att räkna med, inte ens i sommar, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

– Det kommer att vara en värld som är ganska rörig fortfarande med mycket inställda flyg, mycket gränskontroller och annat. Så det tror jag inte man ska räkna med, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Prognosen för sommaren ser god ut

Men för den sakens skull betyder inte det att vi inte kommer kunna göra inrikesresor.

Under en av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser i onsdags sa Tegnell att mycket talar för att läget kommer ha lugnat sig i Sverige i sommar.

– Det finns rätt mycket som talar för att i sommar så kommer vi ha så pass lugnt att man kan resa i Sverige. Men resten av världen kommer nog vara en rätt så rörig plats. Det är dock svårt att veta precis hur det kommer att vara i varje region i Sverige, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.