Långa köer i Åre – samtidigt är 8 av 10 IVA-platser upptagna: ”En stavlängds avstånd”

Tusentals besökare befinner sig i Åres skidanläggningar för att åka skidor över jul. Samtidigt är 8 av 10 intensivvårdsplatser fulla.

Nu uppmanar regionen till försiktighet, rapporterar Aftonbladet.

När coronapandemin slog till i våras beslutade flera skidanläggningar att stänga i förtid.

Men den här säsongen är det annorlunda.

För några veckor sedan gav Folkhälsomyndigheten klartecken för skidanläggningar att hålla öppet över julhelgerna och i slutet på förra veckan öppnade skidanläggningen i Åre.

Redan då började turisterna anlända till backarna men nu inför jul har betydligt fler tillkommit.

Vidtagit flera åtgärder

Under öppningshelgen spreds bilder på trängseln i liftköerna något som väckte starka reaktioner. Samtidigt har Åre-bor reagerat på bilderna med att visa bilder på trängseln i Stockholms kollektivtrafik en vanlig dag

Foto TT/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Trots långa köer och trängsel menar Skistar att man har en helt annan beredskap nu i jämförelse med i våras och att man anpassat liftfållorna, värdar håller koll på hur man sitter i liftarna och en app varnar för köer och uppmanar människor att hålla avstånd.

Samtidigt har After ski och all nattklubbsverksamhet ställts in. Allt för att det inte ska bli som i våras när coronaviruset spreds som en löpeld i Alperna.

8 av tio platser upptagna på IVA

Förra helgen arrangerade personal på Skistar en fest där ett 40-tal säsongsarbetare deltog, något som väckte starka reaktioner hos både Skistars vd och smittskyddsläkare.

– Vi pratar mycket om folks egna ansvar när man besöker oss. Att inte resa hit om man är förkyld, att man isolerar sig, och att man följer råden från Folkhälsomyndigheten och regeringen är en förutsättning för att det ska fungera, säger Anna Fremner, tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen till Aftonbladet.

Men samtidigt som turisterna trängs i skidbackarna är vården fortsatt ansträngd. I vanliga fall finns 6-7 intensivvårdsplatseri hela regionen men under pandemin har man utökat dessa till 10. Just nu används åtta av dem och 4 av de patienterna har bekräftad covid-19.

Uppmanas till försiktighet

Nu uppmanas alla skidåkare att hålla en ”stavlängds avstånd” för att minska risken för smittspridning. Samtidigt manar regionen till allmänheten om att vara försiktiga.

– En oro är ju traumaolyckor, framförallt när folk krockar med bilar. Just nu säger vi att man ska köra försiktigt, eller inte åka de värsta backarna om du inte har förutsättningar. Helt enkelt att ta mindre risker. När det gäller covid-19 så ligger vi på cirka 7-8 procent som har covid-19 bland de som gör testerna. Skulle vi få väldigt många, som 20 procent som andra regioner har, är det klart att vi blir fundersamma, säger Anna Fremner.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version