40 anställda på Skistar hade fest – trots risken för smittspridning: ”Hoppas de inser allvaret”

I helgen hade personal på Skistar en privat fest i Åre.

Men trots regeln om max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar deltog 40 personer på festen, rapporterar Expressen.

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige och både regeringen och Folkhälsomyndigheten har skärpt tonen i sin kommunikation.

Bland annat har Folkhälsomyndigheten gått ut med att man ska umgås i ”mindre kretsar” och regeringen har infört en gräns på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Samtidigt har statsministern vänt sig direkt till alla unga och sagt att det är ”slutfestat”.

Men trots smittspridningen och nya riktlinjer arrangerades en stor fest i en av Skistars personalboenden. Detta, bara sex dagar innan Skistars anläggning öppnar upp för allmänheten.

40 personer deltog på festen

I boendet bor 22 personer ur personalen och enligt uppgifter till Expressen var det dubbelt så många, alltså runt 40 personer, som deltog på festen.

Foto: Skistar pressbild/ TT

Skistars vd Stefan Sjöstrand säger att de fick information om festen under söndag morgon och att man då valde att samla alla direkt och förklara vilka regler som gäller på anläggningen och vad som kan hända om man bryter mot dem.

– Alla var väldigt ångerfulla, säger han till Expressen.

Inte testat personalen

Men trots att den stora festen ägt rum och anläggningen öppnar för allmänheten om två dagar, den 18 december, så har Skistar inte testat någon av personalen som var på festen.

– Nej, vi testar inte vår personal om de inte uppvisar symtom. Men det finns en utökad testkapacitet på alla våra destinationer. Så vi följer myndigheternas rekommendationer och känner man minsta symtom ska man stanna hemma eller gå hem från jobbet, och så kan man få ett snabbt test från hälsocentralen, säger Stefan Sjöstrand.

Enligt vd:n har de inte fått någon information om att någon från personalen som var på festen ska ha uppvisat symptom. Men däremot har de ett karantänsboende där personal som får symptom kan få bo.

Ser allvarligt på händelsen

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland-Härjedalen reagerar starkt på uppgifterna om festen.

– Jag ser mycket allvarligt på händelsen. En förutsättning för att fjällvärlden skall kunna hålla öppet för turism är att dylika fester inte förekommer. Jag hoppas att även de inblandade nu inser allvaret och tar sitt ansvar genom att inte dra ihop fler fester av detta slag. En stor smittspridning bland personalen vore förödande i detta läge, säger hon till Expressen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);