Läraren Thomas sa upp sig – efter rekordhöga priserna på drivmedel: ”Lönade sig inte”

Rekordhöga priserna på bensin och diesel fick läraren Thomas, 62, att säga upp sig, rapporterar Aftonbladet.

Den senaste tiden har priset på bensin och diesel ökat rejält. Efter att ha varit upp på 28 kronor som mes, kostar nu en liter diesel 24,57 kronor. Och så sent som i fredags kostade bensinen 21,24 kronor litern.

De rekordhöga drivemedelspriserna har ställt till det för många.

LÄS MER: Så mycket höjs bensinpriset per liter – nya beskedet efter tillfälliga sänkningen

Åkaren Jan Åkaren Jan PM Nilsson i Grums tvingas lägga ned sitt åkeri.

– Det finns inga marginaler kvar för investeringar och anställt folk, allt går till bränsle, sade han till P4 Värmland tidigare i Mars.

Även Isåsa Lantrbruk drabbas av de rekordhöga priserna och tvingas lägga ned sitt mejeri.

För dyrt att köra bil

Fram till februari i år jobbade 62-årige Thomas som musik- och slöjdlärare på tre olika skolor i Sölvesborg och pendlade mellan 8 och 10 mil per dag.

Efter de nya rekordhöga priserna på drivmedel resulterade det i en bensinkostnad på uppåt 5000 kronor i månaden. Och det visade sig snart att Thomas skulle få behålla mer pengar om han sade upp sig från sitt jobb.

– Att köra i dag innebär så höga kostnader att det i mitt fall inte lönade sig att jobba, säger han till Aftonbladet.

Lärare, drivmedel
Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Henrik Montgomery/TT

Thomas hade tänkt gå i pension först vid 67 och tycker därför att det känns tråkigt att behöva sluta inom ett yrke han trivs med mot sin vilja.

– Avdragsmöjligheterna är så små. Det gick inte längre. Jag fyller 62 i år och hade tänkt jobba till 67 men på grund av kostnaderna sa jag upp mig i februari, säger han till tidningen.

Nu har Thomas ett nytt jobb som jobbcoach hemma i Århus. Ett jobb han kan ta sig till med buss eller cykel när vädret tillåter.

”Hitta en bättre modell”

Thomas tycker att man ska gå varsamt fram under omställningen till ett fossilfritt samhälle. Detta så att inte straffa de människor som är beroende av sina bilar.

– I det här läget borde man vara försiktig med beskattningen tycker jag. Man hade kunnat hitta en bättre modell för att minska påverkan för personer på landsbygden som behöver pendla, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version