Mejeri tvingas lägga ned – efter rekordhöga priser på el och bränsle: ”Så tragiskt”

Isåsa Lantbruk utanför Nässjö tvingas lägga ner, det efter att bränsle- och elkostnaderna höjts, det rapporterar P4 Jönköping.

Priset på drivmedel har varit en stor snackis den senaste tiden.

I förra veckan både sänktes och höjdes priset på drivmedel. Enligt TT sjönk priset per liter diesel med 25 öre till 21,37 kronor – och priset på bensin med 10 öre litern till 19,04 kronor på onsdagen.

Men det lägre priset blev kortvarigt. För redan under torsdagen och fredagen började priserna stiga igen – och för bensinen innebär detta en rekordnotering, rapporterar SVT Nyheter.

Såväl priset på diesel som bensin höjdes först med tio öre på torsdagen – och sedan med ytterligare tio öre under fredagen. På bemannade stationer är priset nu 21,57 respektive 19,24 kronor per liter, uppger SVT.

Anledningen antas vara att världsmarknadspriset på råolja återigen ökat.

Mejeriet drabbas hårt

Några som drabbades hårt av de ökade priserna på både el och bränsle är Isåsa Mejer.

Idag levererar mejeriet ekologisk och närproducerad mjölk och grädde till flera butikskedjor och kommuner i länet.

Men nu blir mejeriet tvingade att lägga ned, åtminstone tillfälligt. Det efter att priset på bränsle och el skjutit i höjden.

Mejeriet skriver själva om beslutet på sin Facebook.

”Mejeriet kommer att läggas vilande ett tag, så du kommer med andra ord inte kunna hitta vår mjölk och vispgrädde i butikerna fr o m mars.Detta beslut har vi tagit på grund av en skenande kostnadsbild i form av extrema energipriser på el och drivmedel, men även på våra insatsvaror till mejeriet t ex emballage.Vi ser heller ingen tendens till positiv förändring på den utvecklingen i nuläget”, skriver Isåsa mejeri i inlägget.

Väcker starka reaktioner

Men det är inte bara produktionskostnaderna som gör att mejeriet måste stänga, de ökande kostnaderna skulle tvinga mejeriet att höja priserna på sina produkter så pass mycket att varken mjölken eller grädden skulle vara attraktiva för kunden.

Det resulterar i en kostnadsökning på våra produkter som vi finner svårt att ta igen med prishöjningar i nuläget.

Nu tackar vi på mejeriet för oss tills vidare, och fokuserar på vår kärnverksamhet som är lantbruk och skogsbruk.Det…

Posted by Isåsa Lantbruk AB/ Isåsa Mejeri on Monday, February 14, 2022

Beslutet har väckt starka reaktioner och i kommentarsfältet är det många som beklagar situationen.

”Så tragiskt. Hoppas detta når medierna och politikerna så de ser hur politiken och kostnaderna stryper tillgångarna för den lille företagaren”, skriver en person.

”Väldigt tråkigt. Men förstår verkligen. Just nu är det riktigt tufft att vara bonde och det ser inte ljusare ut framåt för stunden iallafall. Er mjölk är anledningen till att jag handlar på Kvantum. Både jag och kidsen föredrar er mjölk framför all annan!”, skriver en annan.

”Väldigt tråkigt att höra men förstår ju beslutet och bakgrunden till det, hoppas saker och ting ändras till det bättre så att ni återkommer”, skriver en tredje.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);