Lärarnas larm: Blir hotade och slagna av elever under skoltid – hundratals anmälningar bara i år

Foto: Jessica Gow, TT/ Shutterstock

Situationen i skolan blir allt hårdare för lärare och anmälningar om hot och våld från elever ökar. 

Bara i Varberg ovh Falkenberg har det kommit in hundratals tillbud bara i år, de flesta handlar om våld eller hot från elever, skriver Hallands Nyheter. 

Sedan 2012 har antalet anmälningar om våld och hot i skolan fördubblats och det ökar varje år. 

Foto: Jessica Gow, TT

Enbart i Varberg och Falkenberg har 250 tillbud från lärare lämnats in bara i år.

I Varberg är det 63 tillbud som lämnats in, majoriteten är hot eller våld. I Falkenberg är det 190 tillbud, 87 är hot eller våld och 23 av tillbuden har benämningen ”skadad av person”.

”Slog och sparkade i bröstkorgen”

Hallands Nyheter som var först med att rapportera om händelsen har publicerat flera av tillbuden.

Från den 8 oktober i år:

”Eleven fick flera tillsägelser om att följa instruktioner i idrottshallen, vilket eleven inte gjorde. Vid ny tillsägelse blev eleven så arg och slog och sparkade hen mig på benen och i bröstkorgen”

Från den 15 oktober:

Jag gick inte med på vad elev just då krävde. Detta efter moget övervägande i just den här situationen. Eleven sparkar mig då ordentligt hårt på benet. Orsakar smärta och blåmärke” 

”Det finns en skam”

Fredric Hillertz, Lärarförbundets ordförande i Falkenberg, säger till Hallands nyheter att han inte vågar säga att det har ökat men att han hanterar två eller tre ärenden i veckan där lärare blivit utsatta för hot eller våld.

Ann Brorsson som är ordförande för Lärarförbundet i Varberg är däremot fast besluten om att det ökat, men säger att lärare är dåliga på att anmäla.

– Det finns en skam bakom och det är inte alltid det tas emot så väl. Ingen lärare vill få en anmälan på sig, samtidigt som det är viktigt att ta hårda tag, säger hon till Hallands Nyheter. 

Foto: Jessica Gow, TT

I Falkenberg är anmälningarna dubbelt så många som i Varberg, det tror Heléne Malmström, verksamhetschef för grundskolan i kommunen, beror på att lärarna i Falkenberg är bättre på att anmäla. 

– Om det finns någon trend är det att det går ner i åldrarna, inte att det ökar i de äldre åldrarna. Vi vet dock inte exakt för vi har ingen direkt statistik på det, säger hon till Hallands Nyheter.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version