Larmet: Så här mycket mindre socker bör varje svensk äta

Foto vänster: Anette Andersson Foto höger: TV4

I ett inslag på TV4 berättar seniorprofessor i diabetesforskning Kerstin Brismar om farorna med socker:

– Det höjer vår insulinnivå och det är farligt eftersom insulin är en tillväxtfaktor och ett skafferihormon. Om vi har för mycket så lagrar vi det i fettväven så våra fettceller, och antalet, växer och det kan vi aldrig få bort. Sen har insulinet en stimulerande effekt och kan stimulera cancer. Vi vet att massor av cancerfall beror på för hög insulinproduktion, säger hon i TV4.

Foto: TV4

Vi äter för mycket socker

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör inte mer än 10% av det dagliga energiintaget komma från tillsatt socker. Enligt Livsmedelsverkets undersökning av svenskars matvanor äter nästan hälften av svenskarna för mycket socker, dvs mer än 50-75 gram socker om dagen. Det är ungefär 27 kilo per år. Världshälsoorganisationen WHO menar att vi troligtvis skulle se mindre hål i tänderna och andra hälsofördelar om vi halverade det årliga sockerintaget.

Politikerna fick se berg av godis

Under onsdagen serverade Kostfonden upp ett helt bord med sötsaker framför Riksdagen. På bordet fanns det som i snitt produceras för en vanlig svensk tvåbarnsfamilj.

Sötsaksberget motsvarar 173 liter läsk, 39 liter glass, 54 kilo choklad och godis, 18 kilo kex och kakor samt 25 kilo bakverk, något som går av för cirka 20.000 kronor i en matbutik.

Detta produceras för en typisk svensk tvåbarnsfamilj varje år. Foto: Kostfonden

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, grundare av Kostfonden, säger till Newsner:

– Målet med manifestationen är att få svenskarna att inse att vi äter väldigt mycket socker och att vi måste dra ner på det. Det man ser i dag är att en hög konsumtion av socker ökar risken för övervikt och fetma. Det leder till metabolt syndrom, vilket är en riskfaktor för cancer. En vuxen person kan äta ungefär 50-65 gram socker på en dag. Så mycket får man i sig när man äter smågodis för 9 kronor om godiset kostar 9,90 kr per hekto. Ett barn kan max köpa godis för 6 kr.

Det produceras 60 kilo choklad per år till en vanlig svensk tvåbarnsfamilj.
Foto: Anette Andersson

I TV4-inslaget larmar även Fernholm för de tomma kalorierna som kommer med sockrade varor.

– Vi lever ett allt mer stillasittande liv. Sockerförsäljningen ökade fram till 2000, sedan dess har den gått ner lite. Det vi gör är att vi äter mat med bara socker: bara godis, bara läsk. Det som är farligt med det är att det inte finns vitaminer, antioxidanter, mineraler eller näring till kroppen. Ett barn som äter en 160 grams godispåse får i sig en tredjedel av sitt dagsbehov av energi helt utan näring. Då ska man tänka på näringen som smörjmedlet i vårt maskineri som hjärnan och hela kroppen behöver för att fungera. Då äter vi helt plötsligt bara kalorier och det har vi inte gjort tidigare i världshistorien, säger hon.

Kostar samhället 70 miljarder kronor

Enligt Folkhälsomyndigheten kostar fetma uppskattningsvis cirka 70 miljarder kronor per år. Ann Fernholm menar att hälsa har blivit en klassfråga och att man bör jobba med socker på samma sätt som man jobbat med rökning.

Ann Fernholm
Foto: TV4

En annan åtgärd kunde, enligt Ann Fernholm, vara att införa en sockerskatt, som man gjort i Norge.

– Om man tittar på morötter är det fyra gånger dyrare per kalori än godis. Spenat är 20 gånger dyrare. Vi måste på något sätt vända på det förhållandet på något sätt. Det kan inte vara så extremt billigt att äta sig sjuk som det är i dag.

Omslagsfoto: Vänster: Anette Andersson Höger: TV4

Här kan du se hela inslaget från TV4:

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11917540″ aspect_ratio=”16:9″ /]

Tycker du att vi äter för mycket socker? Skriv gärna en kommentar och dela till dina vänner, så att de också kan se hur mycket socker vi äter.

Exit mobile version