Löfvens nya besked – så blir årets julfirande: ”Åtta personer är normen”

Foto: Jessica Gow, TT

December är här och med bara 16 dagar kvar till självaste julafton kommer regeringen med nya besked om vilka coronaråd och rekommendationer som gäller för att fira säkert.

Trots att smittan tros vara på nedgång i slutet av december har utsikten för ett traditionellt firande med släkten sett mörkt ut.

Men något slutgiltigt besked om hur julen ska få firas har inte setts till, inte förrän idag när Stefan Löfven kallade till pressträff.

”I år kan julen inte bli som vanligt”

Beskedet presenterades av Löfven på en pressträff där även socialminister Lena Hallengren (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson deltog.

– Julen är en tid då man vill vara tillsammans. Särskilt ett år som detta. I år kan julen inte bli som vanligt. Coronaviruset tar inte hänsyn till våra traditioner, sade Stefan Löfven när han inledde pressträffen.

Löfven menar att coronasituationen i Sverige inte har förbättrats. Därför har regeringen beslutat att åtta personer blir normen för hur många som får samlas på jul och nyår. Precis som i alla andra sociala situationer i samhället under pandemin.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Regeringen uppmanar också alla att träffa folk under kortare perioder och allra helst utomhus.

– Träffa så få som möjligt. Träffa dem gärna utomhus och med avstånd. Gör det inte minst för vårdens och omsorgens personal, säger statsministern.

FHM: ”Ta inga onödiga risker”

Stefan Löfven trycker på vikten av att hålla sig till råden så att vi inte går in i det nya året 2021, med större smittspridning än vad vi har nu.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson instämmer.

– Alla möten ökar risken för smittsprindning, säger han och tillägger:

– Ta inga onödiga risker. Tar vi vårt ansvar kan nästa jul bli som vi är vana vid, säger Johan Carlson.

Foto: Jonas Ekströmer, TT/ Gorm Kallestad, TT

Folkhälsomyndigheten fick frågan om huruvida mormor kan vara med och fira jul eller inte och på det svarade han:

– Ska man träffa mormor i jul ska man göra det på ett säkert sätt. Man ska bara vara i sin egen lilla krets, man får inte hoppa mellan olika familjer, det är inte rimligt, säger Johan Carlson.

Res smittsäkert

Regeringen uppmanar också alla svenskar att unvika tåg och bussar samt skippa stora köpcentrum.

Men något totalt reseförbud kommer det inte att bli. Däremot är det upp till var och en att se till att man reser smittsäkert.

Foto: Fredrik Ståhl, Regeringskansliet/ Johan Nilsson/TT

Stefan Löfven avslutar pressträffen med att påminna alla om det individuella ansvaret.

– Alla måste var försiktiga. Jag hoppas och tror att alla tar ansvar för sig själv. Tillsammans tar vi oss igenom den här krisen, säger Stefan Löfven.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version