Marcus Oscarssons sylvassa kritik mot regeringen – efter beskedet om Storbritannien: ”Gör bort sig”

Foto: TT/TV4/Shutterstock

Planen från Storbritannien stoppas i Norge, Danmark och Finland redan innan lunch.

Sverige är sist ut av grannländerna om inreseförbud – och nu får regeringen svidande kritik.

”S-MP-regeringen gör bort sig med sitt sena agerande och det i en fråga som är av oerhörd stor vikt”, skriver TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson på Facebook.

Det var strax efter 19-tiden på söndagen som regeringen genom inrikesminister Mikael Damberg (S) bekräftade ett inreseförbud från Storbritannien till Sverige. Beskedet kom efter att Moderaterna och Liberalerna krävt just detta.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, sade Damberg till SVT.

Bakgrunden är den mutation av coronaviruset (VUI 202012/01) som kan vara 70 procent mer smittsamt än den variant av covid-19 som hittills spridit sig i världen.

Enligt Folkhälsomyndighetens prover finns det i skrivande stund inga konstaterade fall av den nya virusvarianten, men det ska i Europa finnas enstaka fall i Danmark, Italien, Nederländerna och Belgien, uppger SVT.

Ett inreseförbud välkomnas av Sveriges tidigare statsepidemiolog – så att den nya mutationen av coronaviruset inte får fäste här.

– Det är det absolut bästa man kan göra: Att man ser till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger Annika Linde till TT.

Genrefoto: Shutterstock

”Svårt förstå varför inte regeringen agerar betydligt snabbare”

Men regeringens agerande i frågan får samtidigt kritik, av TV4:s profilerade politiske kommentator Marcus Oscarsson.

I ett inlägg på Facebook jämför han Sveriges hantering med våra nordiska grannländers. Oscarsson konstaterar att såväl Norge som Danmark och Finland före lunchtid i dag samtliga infört inreseförbudet från Storbritannien.

Samtidigt dröjer besked om ett klockslag för när inreseförbudet ska börja gälla i Sverige – och flygplan väntas anlända från Storbritannien under dagen.

”Norge stoppade alla inkommande flyg från Storbritannien kl 09.40, Danmark 10 och Finland gör detsamma kl 12. Men Sveriges regering dröjer fortfarande med besked om tidpunkt. Samtidigt anländer hela 6 st plan från Storbritannien till Sverige idag”, skriver Oscarsson på sin populära Facebook-sida som följs av en halv miljon människor.

Marcus Oscarsson. Foto: Youtube/TV4

Han menar att regeringen borde kunna agera snabbare.

”Efter all hård kritik om senfärdighet och för svaga beslut från den oberoende Coronakommissionen är det svårt att förstå varför inte S-MP-regeringen agerar betydligt snabbare”, skriver Oscarsson.

Både regeringen, tidigare regeringar och myndigheter fick svidande kritik i coronakommissionens rapport. Nu menar Marcus Oscarsson i sin analys att regeringen riskerar att agera för sakta ännu en gång.

”S-MP-regeringen gör bort sig med sitt sena agerande och det i en fråga som är av oerhörd stor vikt”, skriver Oscarsson.

Vid en pressträff senare på måndagen, där regeringen bekräftade inreseförbud från Storbritannien och Danmark, fick inrikesministern flera frågor om just hur snabbt eller långsamt regeringen hanterat frågan.

– Det beror på hur de här besluten fattas och med vilka underlag. Vi har infört ett inreseförbud som är ett mer långsiktigt beslut. Givet läget har det varit en snabb process, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en fråga från SVT.

Här kan man läsa Oscarssons inlägg i sin helhet:

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version