Meteorologens livsviktiga varning i jultrafiken – här slår den förrädiska isen till

Foto: Fredrik Sandberg, TT

Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna på året och hundratusentals bilister beger sig ut på vägarna samtidigt. Men det gäller att vara försiktig.

Nu varnar meteorologen för plötslig ishalka på flera håll i landet, rapporterar Aftonbladet.

Som alla vet så är jul- och nyårshelgen en olycksdrabbad helg och växlande väder och väglag gör att man som bilist bör vara extra försiktig.

Hundratusentals bilister beger sig ut på vägarna och reser fram och tillbaka över landet.

Men i år gäller det att vara extra försiktig. För samtidigt som alla julfirare ska ut och åka tar vintern ett hårt grepp om Sverige.

Nu har SMHI har utfärdat en gul varning för ishalka på flera håll. Bland annat i Göteborgborgsområdet, södra Sjuhärad och Halland. Där snöfallet senare kommer övergå till regn.

Även på platser som Gotland och Öland, Blekinge län och Kalmar, Gotland, Öland, Blekinge län och Kalmar har SMHI också utfärdat en gul varning.

– I södra delarna av Norrland – egentligen från Jämtland, Västernorrland och ner mot Dalarna och Gävleborg – passerar lite kraftigare snöbyar under dagen och kvällen. Det kan ligga ett par centimeter snö på vägarna, samtidigt som det blir sämre sikt, säger Mikael Luhr till Aftonbladet.

Varnar för kraftigt snöfall

Det kommer dessutom ett nederbördsområdet in över Götaland västerifrån som kan göra väglaget besvärligt under torsdagen. Enligt Mikael Luhr kan det bli ett kraftigt snöfall över västkusten och de inre delarna av Götaland. Även i Skåne och Blekinge ser det ut att bli snö som håller i isg över julafton.

– Under dagen pratar vi om två till fem centimeter, med de största mängderna i Halland och inre delarna av Småland, där kan det bli besvärligt på vägarna. Sedan tilltar det i Skåne och Blekinge under natten till julafton och under julafton. På julafton får Skåne, Blekinge och södra Småland det kraftigaste snöfallet, säger Mikael Luhr till Aftonbladet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

”Välj andra vägar”

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, uppmanar alla att vara utvilade och har koll på vädret innan man beger sig ut i jultrafiken.

– Uppmaningen är att så långt det är möjligt välja vägar som är mötesseparerade på olika sätt – eller dem med gott om hastighetskameror, säger han till Aftonbladet.

Sprid gärna så att fler tar del av varningen.

Exit mobile version