Meteorologens besked om vädret i påsk – efter tunga bakslaget för våren: ”Som det ser ut nu…”

påskväder, vår, sol, snö

Foto: TT/Facebook

Efter sköna vårvärmen – ett plötsligt bakslag med snö och kyla.

Samtidigt närmar sig påsken med stormsteg.

– Det är osäkert vad som händer under påskveckan, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.se enligt Aftonbladet.

Efter en lång och kall vinter kom våren som ett brev på posten. Under mars månad har vi fått njuta av några riktigt härliga dagar med klarblå himmel, sol och värme.

Det har till och med varit så sköna temperaturer att man kunnat plocka fram vårjacka och solglasögon betydligt tidigare än vanligt.

– Det har varit ovanligt varmt för mars, sa meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.se till Newsner i förra veckan och fortsatte:

– Så här varmt som det varit nu brukar det inte vara, men det kommer att bli kallare igen. 

Foto: Johan Nilsson / TT

Bakslaget efter vårvärmen

Det hade han också helt rätt i. För efter de härliga temperaturerna, som på sina håll nådde över 15 grader förra veckan, har vi fått se ett riktigt bakslag de senaste dagarna.

En kallfront har passerat och fört med sig både kyla och starka vindar. Dessutom har vi på flera håll kunnat notera snöfall.

Med andra ord ett rejält bakslag för den härliga våren som var på ingång.

– Det kan bli ordentliga snöfall i Svealand och Götaland. Uppe i fjällen nästa vecka ser det ganska kallt och snöigt ut med 5–10 minusgrader eller ännu kallare, där är det absolut full vinter. Så vårens framfart stannar av, sa meteorologen Mikael Luhr på Klart.se till Aftonbladet häromdagen.

Foto Hasse Holmberg / SCANPIX / TT

Så blir vädret i påsk

Samtidigt som det pendlar mellan vårvärme och vinterväder närmar sig påsken med stormsteg. I år infaller påsken i mitten av april, med påskafton om två och en halv vecka den 16 april.

Med en högtid som bjuder på många röda dagar ser säkert många svenskar fram emot att kunna avnjuta ledigheten ute i solskenet. Men om det verkligen blir så, återstår att se.

Enligt Mikael Luhr kan det senaste bakslaget nämligen hänga i ett tag till – kanske till och med över påskveckan.

– Det mesta i prognosen tyder på att det kommer vara kallt från och med tisdag, onsdag och även nästa vecka. Som det ser ut nu kommer vårvärmen först efter påsk. Men det är osäkert vad som händer under påskveckan, säger Mikael Luhr till Aftonbladet.

Hoppas du på sol och värme i påsk? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare för att informera dina vänner.

Exit mobile version