Meteorologens glädjebesked inför helgen – här kan det bli värmerekord: "Ovanligt varmt för mars"
Vårvärme

Meteorologens glädjebesked inför helgen – här kan det bli värmerekord: ”Ovanligt varmt för mars”

Mars månad har bjudit på flera riktigt soliga och varma dagar på många håll, och i söndags uppmättes den varmaste temperaturen i landet i år. Rekordet väntas slås på fredag, då det enligt prognoserna kan bli upp mot 18 grader varmt i södra Sverige. Värmen är dock inte här för att stanna, redan nästa vecka kan snön komma tillbaka.

– Det blir ett bakslag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se till Newsner. 

Den senaste veckan har flera delar av landet kunnat njuta av klarblå himmel och strålande sol, och temperaturerna har enligt meteorologen Mikael Sjöstrand varit ovanligt varma för att vara den här tiden på året. 

– Det har varit ovanligt varmt för mars, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Han fortsätter: 

– Så här varmt som det varit nu brukar det inte vara, men det kommer att bli kallare igen. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Värmerekord i södra Sverige

I söndags uppmättes den hittills högsta temperaturen i landet i år. 16,8 grader i södra Sverige är det nuvarande värmerekordet. Men detta väntas slås innan helgen är över. 

– Om vi når över 16,8 grader som i söndags blir det årshögsta. Det kan bli 17-18 grader i Skåne under fredagen, säger meteorologen Mikael Sjöstrand. 

Värme
Foto: TT

Den rådande högtrycksryggen som skapar det varma och soliga vädret ligger kvar i Svealand och Götaland under torsdagen och fredagen. Därefter slår det om. 

– Under natten till lördag passerar en kallfront över hela landet. Det blir ganska soligt ändå, men det kommer att bli säkert tio grader kallare, säger Mikael Sjöstrand.

Bakslag påväg

Han berättar även att starka vindar kommer göra att det känns kallare än vad det är, även om solen skiner. 

– Man får kämpa sig till en plats med lä om man vill känna att solen värmer, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

I takt med helgen så fortsätter temperaturerna att sjunka.

I mitten av nästa vecka blir det betydligt kallare, och enligt Mikael Sjöstrand kan Svealand räkna med endast ensiffriga plusgrader, och på flera håll snö

– Det blir ett bakslag, det blir det. För Norrlands del så snöar det på bra, men nästa vecka kan även Dalarna, Värmland och Örebro län räkna med kyla och snöfall. Och även Västmanland, säger Mikael Sjöstrand.

Dela gärna väderbeskedet med andra inför helgen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required