Meteorologens härliga vårbesked – då kommer äntligen värmen: ”Kan bli uppåt…”

Efter snökaos, hårda vindar och kyla.

Snart går vi mot varmare tider – och riktigt behagliga temperaturer.

– Högtrycket och det soliga vädret håller i sig, man behöver inte vara beredd med paraplyet, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.se till Newsner.

Efter en lång vinter är det många som längtar efter våren. 

Redan nu känns dagarna längre. På bara några veckor har vi gått från totalt mörker tidigt på eftermiddagen till att faktiskt mötas av lite dagsljus långt in på eftermiddagen.

Faktum är att dagarna har gått från att vara runt 6 timmar långa i början på januari till att nu vara hela 10 timmar, skriver Kalender365.se

Tussilago
Nu är snart våren här. Foto: Shutterstock

Vår i södra Sverige

I mitten på februari meddelade Mikael Luhr att den meteorologiska våren var på ingång i södra Sverige.

– Meteorologisk vår innebär att medeltemperaturen är över 0 grader 7 dagar i rad. När det har varit det i sju dagar så vet vi att det blev vår den första av de här dagarna, berättar Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Och så blev det. Men trots det soliga vädret i Sverige den senaste veckan har våren inte krupit längre upp än till södra Götaland.

– Våren har inte tagit några större kliv än till södra Götaland och kusterna vid norra Götaland. De klara nätterna gör att temperaturen sjunker och eftersom nätterna fortfarande är ganska långa har vi inte kommit upp i tillräckliga medeltemperaturer ännu, säger Mikael Luhr till Newsner.

Då kommer värmen

Men det finns en chans att det blir ändring på det redan till nästa helg.

– I slutet på nästa vecka drar högtrycket söderut och det gör att det blir lite varmare. I södra delarna kan det bli runt 5 plusgrader, kanske uppemot 10.

Vårväder i Stockholm, Blåsippa
Foto: Claudio Bresciani, TT/ Martina Holmberg / TT

Även till helgen och i början på nästa vecka ser vädret ut att vara klart och soligt.

– Högtrycket och det soliga vädret håller i sig, man behöver inte vara beredd med paraplyet, säger Mikael Luhr och tillägger:

– Under lördagen blir det från 2-5 plusgrader i söder. Samma i norr, men där är det lite mer moln som passerar. Och i fjällkedjan kan det förekomma snöbyar.

Natten till söndagen blir kall, med minusgrader i hela landet. Men framåt dagen blir det betydligt varmare.

– Längs kuststräckorna i östra Svealand och Götaland kan det bli uppåt 7-8 plusgrader. Även i norr blir det plusgrader men för de som ska ta sig hem från Jämtlandsfjällen blåser det ganska ordentligt, säger Mikael Luhr.

Längtar du efter våren?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);