Glädjebeskedet: Nu kommer äntligen våren – här kan den slå till redan i helgen

Det har varit en lång väntan, men nu verkar det som att våren verkligen är på ingång.

Ja, det är sant. Redan i helgen kan den meteorologiska våren vara här.

Efter en lång vinter är det många som längtar efter våren. Redan nu känns dagarna längre och för många är det till och med lite dagsljus kvar när man går hem från jobbet.

LÄS MER: Väder-Tone lämnade TV4 och försvann – detta gör hon idag nio år senare

Ljuset får oss genast att sukta efter mer och drömmen om tussilago i dikeskanten, lite snödroppar i rabatten och pigga fågelkvitter när vi öppnar ytterdörren får det nästan att pirra lite i magen.

Meteorologisk vår i söder

Och våren verkar faktiskt vara på ingång. Enligt Mikael Luhr på Klart.se kan det faktiskt bli meteorologisk vår redan till helgen.

I alla fall om du bor i södra delarna av landet.

– Meteorologisk vår innebär att medeltemperaturen är över 0 grader 7 dagar i rad. När det har varit det i sju dagar så vet vi att det blev vår den första av de här dagarna, berättar Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se och tillägger:

– Första dagen det kan bli vår är den 15 februari, så då började jag räkna.

Vår i Stockholm, Tussilago
Foto: Johan Nilsson, TT/ Shutterstock

Enligt Mikael har det varit vårtemperaturer i Götaland, nästan hela Svealand och de sydligaste delarna av Norrland.

– Troligtvis kommer våren ha nått upp över stora delar av södra Götaland, kanske upp till Västkusten, Göteborg, Blekinges kust, Öland, Gotland och delar av Smålandskusten, säger Mikael.

Busväder på ingång

Men andra delar av landet får snällt vänta.

– Det ser ut att bli lite kallare temperaturer nu med båda kalla nätter och kalla dagar. Framförallt i helgen, så resten av landet får nog vänta lite till, säger Miakel.

För även om det blir meteoroligisk vår i södra delarna av Sverige redan till helgen så är det busväder som väntar bakom knuten.

– Ja, det är lite busväder på väg in, framförallt natten mot lördag. Det kommer att snöa en hel del i Götaland och Svealand och det kan komma uppåt 15 centimeter snö. Så det kan bli besvärligt att ta sig fram. Även i Skåne och Halland blåser det upp ordentligt. Man får ha lite koll helt enkelt, framförallt under morgontimmarna.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);