Meteorologens varning – här blir det plötslig ishalka och stora mängder snö: ”Ta det försiktigt”

Foto: Johan Nilsson/TT

Snabbt växlande temperaturer orsakar plötslig ishalka på många vägar i landet. Nu varnar meteorologerna för faran på vägarna, men också för besvärligt väder i form av stora mängder snöfall och vind i landets norra delar. 

– Det är både gul och orange varning utfärdade, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se till Newsner. 

Helgen inleds med riktigt besvärligt väder på flera håll i landet, och de som ska ut på vägarna uppmanas att vara försiktiga.

Enligt meteorologen Mikael Sjöstrand ska man inte låta sig luras av att det är plusgrader ute, om det varit kallt innan.

– Här på fredagen så är det dels under morgonen och förmiddagen risk för ishalka i stora delar av Svealand. Detta beror på att det varit kallt en ganska lång period. Även om temperaturerna inte är så kalla så är det ganska mycket kyla som hänger kvar i marken, säger han till Newsner. 

Foto: TT

”Räddningsinsatser kan vara svåra”

I Svealand kan man räkna med hala vägar under stora delar av fredagen, och i kombination med kraftiga vindar kan det bli besvärligt. 

I norr får man även problem med kraftiga snöfall. Detta drabbar både boende och turister som åkt upp för att åka skidor i Åre och Lapplandsfjällen. 

– Vi har ett ordentligt snöoväder i norr. I Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen, finns flera gula och orangea varningar utfärdade. Det kommer vara besvärligt att vistas ute på kalfjället, och där kan räddningsinsatser kan vara svåra att få till, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Foto: TT

Solig lördag

Stora mängder snö väntas falla på kort tid ner till Örnsköldsvik. Därifrån avtar busvädret. 

Fram mot lördagen kan man se fram emot klarade väder på flera håll i landet. 

– Det blir en betydligt lugnare lördag som  bjuder på sol i Norrland, Svealand, och i östra delarna av Götaland, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

Dela gärna meteorologens besked med fler, och kom ihåg att ta det försiktigt på vägarna.

Exit mobile version