Mobbad 12-åring attackerades och slogs blodig – nu svarar svenska skolan: ”Olyckligt”

Foto: Facebook/ TT

Jessica Aminas systerson har blivit mobbad i sju år. I förra veckan attackerades han av en jämnårig elev på en skola i Norrköping, och var tvungen att uppsöka vård.

Nu vill pojkens familj att skolan ska markera mot mobbarna med en polisanmälan. Men någon sådan kommer skolan inte att göra.

Det var i förra veckan som Newsner berättade om Jessica Aminas 12-åriga systerson som blev attackerad och slagen i huvudet under skoltid, så pass allvarligt att han fick uppsöka akuten med blödande sår i huvudet.

I samband med händelsen gick moster Jessica Amina ut på Facebook med en viktig uppmaning till vuxenvärlden.

För barn gör inte som man säger, de gör som man gör.

”Om du väljer att sitta framför tv:n och gorma över hur ful hen är i tv:rutan, om du mumlar och fnyser, skrattar åt någons vikt i affären, kommenterar någons val av kläder och skrattar åt ett namn som i dina öron låter lite tokigt – allt i ditt barns närvaro. Förvänta dig då inte att ditt barn kommer agera annorlunda”, skriver hon i sitt inlägg på Facebook.

”Handlar om ställningstagande”

Nu har den 12-åriga pojkens anhöriga krävt att få se en åtgärdsplan och information om hur skolan kommer att agera och vilka åtgärder som kommer vidtas för att pojken ska känna sig trygg i skolan i framtiden.

Dessutom vill de se en polisanmälan av händelsen. Något som inte har gjorts.

– Det handlar om ett ställningstagande. Dels att markera för ett 12-årigt barn att misshandel inte är okej. Sen är det självklart att sociala myndigheter ska informeras om vad som skett och även om det nu gör det via min systers anmälan så är det ju jätteviktigt att den informationen även kommer ifrån skolan, säger Jessica till Newsner och fortsätter:

– Jag tycker dessutom att man signalerar för det 12-åriga offret att våld är något man sopar under mattan. Vad är liksom syftet för honom att dela med sig av det han utsätts för om ingen gör något åt saken? Det var en av orsakerna till att jag publicerade allt detta också. För att visa att det finns vuxna som bryr sig.

Händelsen upprör många

I skrivande stund har Jessicas Facebookinlägg delats över 4 000 gånger och över tusen personer har kommenterat inlägget.

”Styrkekramar till honom och er. Det här ska inte behöva ske! Håll ut och fortsätt kämpa! Inget barn ska behöva må dåligt.” ,skriver en person.

”Polisanmälan!!!Oacceptabelt och rektor och skolmyndigheten måste reagera och agera annars är dom delaktig!Att INTE agera är också en handling!Dokumentera och ta bilder på allt!”, skriver en annan.

”Så här får det inte vara, ingen ingen ska behöva uppleva detta, ett möte med rektorn är jag gärna med på. Finns inget som försvarar detta”, skriver en tredje.

Foto: Privat/ Pontus Lundahl/TT

Skolan har också nåtts av Jessicas Facebookinlägg, något de kommenterar på sin blogg.

”Vi  på skolan arbetar varje dag för att göra vårt yttersta för alla våra elever. Vi kommer inte att kommentera enskilda händelser i officiella forum utan vi för vår dialog med berörda elever och vårdnadshavare”, skriver dem.

Rektorn Frida: ”Gjort vad vi ska”

Frida Dahlström som är rektor på skolan säger att det är olyckligt det som har hänt, men att hon inte kan kommentera händelsen ytterligare på grund av sekretess.

Vi har en handlingsplan när det gäller allvarliga händelser och det har vi följt när det gäller det här. Men det är svårt att kommentera det här när det råder sekretess, jag och skolan som myndighet blir lite bakbundna i det, säger rektorn Frida Dahlström till Newsner och fortsätter:

Min uppfattning är att vi har gjort det som vi ska. Men det är klart att det är olyckligt det som har hänt.

Familjen hade gärna sett en polisanmälan. Varför har inte någon sådan upprättats?

Det stämmer att vi inte gjort en polisanmälan och det bygger på kommunens handlingsplan vid våldsamma handlingar. Hur vi arbetat kring detta på skolan kan jag tyvärr inte gå in på, säger hon till Newsner och hänvisar till kommunens handlingsplan som hon bifogar i mejlet.

Enligt kommunens handlingsplan står det bland annat att skolan bedömer huruvida en polisanmälan är motiverad. Dels utifrån händelsen i sig men också utifrån elevens ålder och mognad samt kognitiva förmågor.

”Enligt Svensk lag är ålder för straffmyndighet 15 år. Skolans ansvar är att arbeta utifrån elevens behov av stöd vilket kvarstår vid anmälan till socialtjänst eller polis. Vid riskbeteende hos berörd elev kan skolan överväga en polisanmälan för bedömning av behov av stöd för elever utöver skolans uppdrag”, står det i handlingsplanen.

Det står också att:

”Skolan har kontakt med vårdnadshavare och informerar om skolans rutin vid allvarliga händelser och vilka insatser och åtgärder som skolan planerar. Skolan har dialog med vårdnadshavare till berörda elever som själva kan göra en polisanmälan. Polisanmälan ersätter inte skolans arbete. När skolan polisanmäler har skolan fortsatt ansvar för att hantera händelsen utifrån skolans uppdrag och värdegrund.”

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version