Ny skadlig trend sprids bland unga – nu varnar polisen för allvarliga riskerna: ”Stort lidande”

Polisen oroas över nya riskfyllda trenden.

”För den enskilde som utsätts för dessa brott kan det innebära ett stort lidande”, varnar polisen på Gotland.

De senaste åren har poliser runt om i landet upptäckt nya farliga ungdomstrender.

De olika trenderna sprids som en löpeld genom landet och varierar ständigt.

Vissa av dem är ofarliga medan andra kan få allvarliga konsekvenser.

I fjol varnade polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust för en ny ungdomstrend vid namn ”Sotning”. Det efter att en pojke fått föras till sjukhus med ambulans efter att själv ha testat trenden som går ut på att man ska andas in avgaser från ett avgasrör.

Och tidigare i somras varnade Flens kommun för att det kommit till deras kännedom att allt fler ungdomar i kommunen inhalerar lustgas i berusningssyfte.

Nu är det områdespolisen på Gotland på uppmärksammat ett nytt fenomen på nätet. Den här gången handlar det om ”skvallerkonton” på Instagram där unga utsätts för skvaller i olika former.

Den nya trenden drabbar främst barn och unga i skolåldern och kan få allvarliga konsekvenser. Inte bara för den som är aktiv i skvallerkontona utan också den som utsätts för dessa.

”Det kan i flera fall röra sig om brottsliga handlingar där ett barn eller ungdom utsätts för förtal och ofredande genom berättelser eller bilder som sprids. Den som sprider bilder eller information på detta sätt kan göra sig skyldig till förtal eller ofredande. För den enskilde som utsätts för dessa brott kan det innebära ett stort lidande”, skriver polisen på gotland i ett inlägg på Facebook.

Mobbning
Foto: TT

Polisens uppmaning till alla föräldrar

Nu uppmanar polisen alla vuxna att vara vaksamma på trenden och om barnen upplevt något av detta så ska man anmäla direkt.

”Om du som förälder upplever att ditt barn blivit utsatt för detta rekommenderar vi att du gör en polisanmälan på 11414 eller hos Visby polisstation”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Exit mobile version