Polisen varnar för livsfarliga trenden – sprider sig bland ungdomar: ”I värsta fall kan man dö”

En ny livsfarlig trend sprids bland ungdomar i Sverige.

Nu släpper polisen information om den farliga leken som kallas ”Sotning” i hopp om att föräldrar ska vara på sin vakt och kunna stoppa ungdomarna i tid.

”I värsta fall kan man dö”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

De kommer som i stötar, ungdomstrenderna som sprids som en löpeld genom vårt avlånga land. En del är harmlösa men då och då dyker de livsfarliga ”lekarna” upp på löpande band.

Polis och bilar
Foto: TT

Nu varnar polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust om en ny livsfarlig trend bland ungdomar.

I ett gripande inlägg på Facebook berättar de om den chockerande upptäckten.

”På fredagskvällen så ringde personal från fritidsgården i Häggvall till oss. Detta då de hade sett flera ungdomar som var berusade och de ville ha oss till platsen.När vi anländer ser vi att det är en ambulans på plats nere vid den större parkeringen. Vi ser också hur ambulanspersonalen håller på och lastar in en person i ambulansen. På platsen finns det ganska många ungdomar och några vuxna.Vi kör fram, parkerar, och går ut för att kolla vad som hänt.Inne i ambulansen ser vi en ung kille som är kraftigt påverkad och verkar helt borta. Vi ser också att han är sotig i ansiktet”, skriver polisen i inlägget.

En person på platsen berättar att den unga killen druckit mycket alkohol och att han medvetet ska ha andats in avgaser från ett avgasrör.

Trenden kallas ”Sotning”

Ambulanspersonalen som är på platsen har redan fått informationen och påpekar att de snabbt måste ta sig till ett sjukhus.

”Vi står där lite förbluffade och tittar på varandra och jag tror vi bägge tänker ”Andats in avgaser medvetet, varför då?!?!” Kollegan noterar därefter en annan person som står lite längre bort vid ett fordon. Även denna person är sotig i ansiktet och vi tänker att vi måste prata med honom”, skriver polisen i inlägget och fortsätter:

”På frågan varför han är sotig så svarar han undvikande och ger ingen riktig bra förklaring på varför han är det. Det är först när vi frågar honom om han kan visa vad han gjort som han böjer sig ner och placerar sitt ansikte nära ett avgasrör, av modellen större, på en avstängd a-traktor. Han förklarar sedan att någon gasar för att man på så sätt skall få avgaserna i ansiktet. Han pratar också om att det är en trend.”

”Mycket giftig”

En trend? Ja, om polisen inte redan var chockade så blev dem det då. Nu uppmanar polisen andra som uppmanas att göra liknande saker att låta bli då trenden kan innebära livsfara.

”Till alla er där ute. Var medvetna om att det kan räcka med ganska små doser av kolmonoxid för att man skall må dåligt eller få skador. I värsta fall kan man dö. Kolmonoxid kallas för ”Den tysta mördaren” av en anledning då den är luktfri, färglös, smakfri och mycket giftig”, skriver polisen och berättar om vad som händer i kroppen när man andas in avgaser:

”I kroppen finns det röda blodkroppar som bland annat har till uppgift att transportera syre ut till vävnader och organ. I de röda blodkropparna finns det ett protein som heter Hemoglobin. Detta Hemoglobin binder sig tyvärr mycket lättare vid Kolmonoxid än syre, vilket i sin tur kan leda till att kroppen får syrebrist med mycket allvarliga konsekvenser”.

Det kan dessutom vara olagligt. Polisen i Värmland undersöker just en sådan här händelse. Brottsrubriceringen där är misshandel.

Enligt polisen är den unga killen som kördes in till sjukhuset med ambulans mycket ångerfull och uppmanar även han alla ungdomar att inte göra det som han gjorde.

Här kan du läsa polisens inlägg i sin helhet.

På fredagskvällen så ringde personal från fritidsgården i Häggvall till oss. Detta då de hade sett flera ungdomar som…

Posted by Polisen Stenungsund, Tjörn och Orust on Sunday, June 20, 2021

Nu hjälps vi åt att sprida polisens varning så att ingen mer uppmanas att göra något liknande.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required