Olof Palmes grav utsatt för vandalisering: ”Förfärligt”

Olof Palme

Foto: TT

Olof Palmes grav, på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm har utsatts för vandalisering under natten till onsdagen. Enligt SVT ska någon ha stänkt nagellack över stora delar av gravstenen, samt tejpat på den och huggit ner ett träd precis intill graven. 

– Det är förfärligt, säger kyrkorådsordförande Anders Jörle, som vill ha kameraövervakning på kyrkogården till SVT.

Den 28 februari 1986 sköts dåvarande statsminister Olof Palme till döds i centrala Stockholm. Beskedet kom som en chock för många, och innebar landssorg under många år.

Olof Palmes grav vandaliserad

Sedan i mars 1986 ligger Olof Palme begravd på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm, dit många kommer för att hedra den tidigare statsministerns minne. På samma kyrkogård vilar även hustrun Lisbeth Palme, sedan 2018. 

Olof Palme. Foto: TT

”En konstig förstörelse”

Under tisdagsnatten har Olof Palmes kända minnesplats blivit utsatt för vandalisering som förvånar kyrkorådets ordförande Anders Jörle. Någon har stänkt nagellack över Palmes gravsten, samt tejpat silvertejp och huggit ner ett träd precis intill gravstenen. 

– En konstig förstörelse har det varit. Man har ju sågat igenom ett ganska grovt träd där,  säger kyrkorådets ordförande Anders Jörle till Sveriges Radio. 

Han fortsätter: 

– Man känner ju naturligtvis viss uppgivenhet och förtvivlan över att sånt här händer. Jag menar – det är en kyrkogård. Det är en helig plats för alla människor. Eller borde vara iallafall, och man tycker att det ska finnas en respekt på en sådan plats, tillägger han. 

Olof Palmes grav. Foto: TT

Vill ha kameraövervakning

I nuläget vet man inte vem eller vilka som ligger bakom vandaliseringen, men för att förhindra att kyrkogården drabbas av liknande händelser i framtiden överväger kyrkorådet kameraövervakning. 

– Det är klart att har man en kamera på plats så ser man lite vad som händer i karaktären på ärendet va. Är det planerat, är det fylledåd? Ja, du förstår, säger kyrkorådets ordförande Anders Jörle till Sveriges Radio.

På nytagna bilder av gravstenen som Sveriges Radio delat kan man se hur röd-rosa nagellack täcker en stor del av gravstenen, samt plattorna nedanför. 

Läs mer:

Exit mobile version