Palmegruppens besked efter 34 år: Stig Engström pekas ut som statsminister Olof Palmes mördare

Vem mördade statsminister Olof Palme? 

Frågan har legat som en våt filt över Sverige i decennium efter decennium. 

Nu – efter 34 år och 103 dagar – presenterar chefsåklagare Krister Petersson en lösning på Palmemordet.

På den historiska presskonferensen den 10 juni 2020 meddelade han Palmegruppens svar på gåtan: Stig Engström pekas ut som Palmes mördare, förklarade chefsåklagaren.

Det historiska beskedet i Palmemordet lämnas på en digital presskonferens, mitt under coronapandemin. Ett avslut på mordgåtan har svenska folket efterlängtat i 34 års tid, och sedan i februari i år har världen emotsett just denna dag.

LÄS MER: Därför pekas ”Skandiamannen” ut som Palmes mördare av åklagaren

Det var nämligen då som Krister Petersson, i SVT:s ”Veckans brott”, förklarade att han var redo att under sommaren presentera en lösning på Palmemordet. 

I dag är det alltså dags.

Datumet onsdag 10 juni 2020 kommer gå till historien efter polisens och åklagarmyndighetens beslut i Palmeutredningen. Klockan 09.30 startar pressträffen.

Statsminister Olof Palme.
ARKIV 1984 Porträtt av statsminister Olof Palme (S) Foto: Tobbe Gustavsson SCANPIX SWEDEN / TT

Olof Palme sköts till döds på öppen gata 1986

Hela förloppet är väl dokumenterat. Det var en fredagkväll i huvudstaden. Statsminister Olof Palme hade under kvällen beslutat att se en film på bio tillsammans med sin fru Lisbeth Palme. På biografen Grand skulle paret möta upp sonen Mårten med flickvän.

De lämnade hemmet i Gamla stan och tog tunnelbanan till Rådmansgatan. Därifrån promenerade Olof och Lisbeth Palme till biografen Grand på Sveavägen där Mårten med flickvän mötte upp.

De såg filmen ”Bröderna Mozart”. Bakom makarna Palme i samma salong satt den dåvarande TCO-ordföranden Björn Rosengren, senare näringsminister. De började småprata.

”På biografen Grand var det Olof som vände sig om och upptäckte oss”, skriver Rosengren i sina memoarer ”Mitt i steget” från 2016.

”Olof skulle åka på det nordiska ministerrådet i Köpenhamn på måndagen, men vi kom överens om att träffas när han kom hem igen. När reklamfilmen satte i gång hyschade Lisbet. Hon tyckte det fick räcka med jobbprat”, fortsatte Rosengren.

Filmen började klockan 21.15 och var slut mellan 23.05 och 23.10.

Efteråt sade makarna Palme godnatt till sonen Mårten med flickvän utanför biografen. Sedan gick de åt varsitt håll.

Biografen Grand i Stockholm.
Foto: Tage Olsin/Wikimedia commons

Lisbeth Palme: ”Jag såg hur han sjönk ner”

Olof och Lisbeth gick inte tillbaka mot Rådmansgatans t-bana som de kom ifrån, innan bion. I stället började de promenera Sveavägen söderut. De hade inga livvakter, och korsade den stora gatan vid Adolf Fredriks kyrkogata och fortsatte sedan på östra sidan. Vid åtminstone ett skyltfönster – till klädbutiken Sari – stannade de till.

Ungefär klockan 23.21:30 kom Olof och Lisbeth Palme fram till Tunnelgatan och Dekorima-butiken. Då dök en okänd man upp bakom statsministern. Han sköt Palme från nära håll. Två skott avfyrades med några sekunders mellanrum – ett träffade statsministern i ryggen och var omedelbart dödande. Det andra skottet träffade Lisbeth Palme. Hon fick en skråma längs ryggen, men överlevde.

– Jag trodde att några barn lekte med smällare. Jag vände mig till Olof för att kommentera det. Då såg jag hur han sjönk ner. Han blödde ur munnen och bröstet, har Lisbeth Palme berättat i förhör.

Mordplatsen 1986 i centrala Stockholm.
Stockholm 28 februari 1986. Arkivfoto SCANPIX Sverige/TT

Gärningsmannen försvann sedan in i mörkret på Tunnelgatan, uppför trapporna, korsade Malmskillnadsgatan, nedför David Bagares gata.

Sedan slutar spåren.

Polis och privatspanare har letat i alla år.

Tunnelgatan i Stockholm fotograferat 2005.
Tunnelgatan fotograferat år 2005. Foto: Tage Olsin/Wikimedia commons

Palmefallet en av världens största mordutredningar

Klockan 00.06 den 1 mars dödförklarades Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus.

Gåtan Palmemordet har legat som en våt filt över Sverige i 34 års tid. Den brukar beskrivas som en av världens största mordutredningar.

Polisen har haft flera spår. Tidigt anhålls den så kallade ”33-åringen” som misstänkt men släpps. PKK-spåret var på tapeten. ”Polis-spåret” lyfts på sina håll i mediespekulationerna. Ebbe Carlsson-affären uppdagades, och justitieminister Anna-Greta Leijon avgick till följd av denna.

I december 1988 anhålls Christer Pettersson misstänkt för mordet. Han pekas senare ut av Lisbeth Palme. Det kommande året blir extremt dramatiskt. Pettersson fälls först mot sitt nekande i tingsrätten på sommaren, men frias i november av hovrätten. Pettersson är den ende som hittills prövats i ett åtal för mordet på statsministern. Han avlider 57 år gammal 2004.

Åren passerade. Fortfarande ingen misstänkt gärningsman. Ingen lösning.

På denna plats mördades statsminister Olof Palme 28 februari 1986 – i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm.
Foto: Wikimedia commons

Vem är mördare?

På 1990-talet kommer för första gången det så kallade ”Sydafrika-spåret” upp till ytan. Flera andra spår rapporteras om i media, och otaliga förhör hålls. Revolvrar testas i jakten på mordvapnet. Det förblir en gåta – jakten på en lösning fortsätter.

Sommaren 2010 tas ett avgörande beslut i riksdagen. Preskriptionstiden för mord, dråp, folkmord, grovt folkrättsbrott och terroristbrott tas bort. Det innebär att Palmegruppen kan fortsätta sitt arbete i jakten på mördaren.

1 februari 2017 blir ett avgörande datum. Då tar chefsåklagare Krister Petersson befälet över utredningen om Palmemordet. Målet – att hitta lösningen i fallet.

Chefsåklagare Krister Petersson.
Chefsåklagare Krister Petersson. Foto: Thomas Carlgren/Åklagarmyndigheten

Han är till vardags på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och har tidigare fällt utrikesminister Anna Lindhs mördare. Petersson spelade även en nyckelroll i åtalet mot den så kallade ”Lasermannen”.

År 2018 publicerade magasinet Filter ett utdrag ur författaren Thomas Petterssons bok ”Den osannolika mördaren” som menade att ”Skandiamannen” är polisens nya huvudspår. Dennes exfru har i intervjuer förklarat att hon är övertygad om att han är oskyldig i fallet.

18 oktober samma år avlider Lisbeth Palme, 87 år.

Lisbeth Palme var gift med Olof. Hon avled 2018, 87 år.
Lisbeth Palme år 2016. Foto: Frankie Fougathin/Wikimedia commons

Mårten Palme: ”Det skulle vara tillräckligt”

På onsdagen väntas vi få svaret på den 34 år långa mordgåtan. Hur Palmes son Mårten, som var med sin far på bion under mordkvällen, ser på saken? Kommer han att få ro, även om en eventuell gärningsman är avliden och inte kan åtalas? Räcker en sådan lösning?

– Det beror helt på hur starka bevisen är. Är det ett starkt bevis skulle det vara tillräckligt, även om det vore bättre om någon döms, sade Mårten Palme i början av året i en intervju med Aftonbladet.

Och i år, 2020 – året då världen drabbats av det dödliga coronaviruset covid-19 – avslöjar chefsåklagare Krister Petersson att Palmegruppen nått ett genombrott. De är redo att berätta om åtal kommer att väckas – eller om mordutredningen ska läggas ner.

I dag, onsdagen den 10 juni 2020 klockan 09.30, lämnar Petersson sitt besked, sin lösning, på en presskonferens som går att se i direktsändning här nedan.

Vid pressträffen förklarade Krister Petersson att Palmegruppen anser att Stig Engström, även känd som ”Skandiamannen”, misstänks vara skyldig till statsministermordet på Sveavägen 1986. Eftersom han är avliden sedan år 2000, kommer utredningen att läggas ner.

En 34 år lång utredning har nått sitt slut.

Olof Palme blev 59 år. Han har fått sin eviga vila på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm.

Olof Palme, Sveriges statsminister mördades 1986.
©SCANPIX SWEDEN Stockholm, Sverige, 1999-05-25, Foto: Leif r Jansson/SCANPIX code 50020 ****ARKIV 1984*** Olof Palme, statsminster

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required