Omtvistade sparförslaget i skolorna – stoppa smör och mjölk i matsalen: ”Många reagerar”

Foto: Janerik Henriksson/TT, Shutterstock

När jag gick i skolan var det standard att dricka mjölk till lunchen – och bre riktigt smör på knäckebrödet i skolbespisningen.

Nu är det tuffare tider rent ekonomiskt – det märks även av i skolans matsal.

I Eskilstuna väntas eleverna bli av med både mjölk och Bregott framöver.

Måltidsverksamheten i Eskilstuna kommun har lagt fram en budgetplan för att spara pengar nästa år. De måste dra ner på vissa kostnader i skolorna och inom äldreomsorgen.

Lokala Eskilstuna-Kuriren skriver att kommunen har lanserar några kontroversiella sparförslag.

Bland annat tänker de att gymnasieeleverna i kommunen inte längre ska serveras mjölk i skolmatsalen. Dessutom föreslås den dyra Bregotten bytas ut mot bordsmargarin, exempelvis Lätta, på alla kommunens för-, grund- och gymnasieskolor.

Läs mer: Pappans lunch till dottern slutade i lågor – tuttade av misstag eld på köket med kokande frityrolja

– Det påverkar inte kvalitén och det påverkar inte näringsinnehållet i maten. Det dricks ju knappt någon mjölk på gymnasiet. Det slängs mer mjölk än det dricks, säger Jari Puustinen (M), kommunalråd och ordförande i servicenämnden, till TV4.

Bregott – snart ett minne blott i skolorna i Eskilstuna? Foto: Janerik Henriksson/TT

”Jag har respekt för det”

Om åtgärderna skulle införas lagom till årsskiftet skulle kommunen kunna spara runt 600 000 kronor. Men förslaget har inte mottagits på ett bra sätt.

– Man kan ju se på sociala medier att det engagerar. Det är väldigt blandat men många reagerar ju på att man byter ut Bregott mot Lätta. Jag har respekt för det, säger Puustinen.

Familjernas motsättningar till trots. En av rektorerna inom kommunen säger till TV4 att han måste spara in på maten för att ha råd med allting annat som behövs i verksamheten.

Någonting måste offras.

– Vi skulle behöva ha fler personer i elevhälsan, fler personer som står i klassrummen och undervisar och om alternativet är att det är maten vi måste spara på så är det så. Jag har inte råd att lägga mer pengar på maten än vad vi gör i dag. Det jag får ta ställning till är om jag ska ha råd att ha stöd till eleverna och läromedel kontra maten, säger Johan Ahlqvist, på S:t Eskils gymnasium, till kanalen.

Vad tycker du om det här? Är det rätt att slopa mejeriprodukterna för att spara pengar?

Dela, gilla och kommentera om du vill ha flera liknande nyheter.

Exit mobile version