Otäcka fyndet på svensk skola – livsfarliga giftspindlar upptäckta

anticimex, loxosceles laeta

Foto: TT/Wikipedia

Livsfarliga spindlar har hittats på en skola i Sandviken.

Ett bett kan i vissa fall leda till döden.

– Den är väldigt giftig, säger Håkan Kjellberg på Anticimex till Sveriges Radio.

Det var i höstas som mystiska spindlar, av ett släkte som inte hör hemma i Sverige, upptäcktes i Sandviken utanför Gävle.

De otäcka fynden gjordes på flera platser. Det rörde sig om Sandviks truck- och kranskola samt Göranssonska skolan, som ligger i samma fastighet, samt hos företaget Sandvik Coromant.

Skolan stängdes kort därpå för sanering. Samtidigt kopplades Anticimex in för att göra en artbestämning och ta reda på vilka spindlar det rörde sig om och hur farliga de kunde vara.

– Det här är ett exceptionellt fall. Jag har varit på Anticimex i åtta år, och det är bara andra gången som någonting sådant här händer, sa Anticimex biolog Thomas Persson Vinnersten då till Arbetarbladet.

Foto: Erik Simander / TT

Giftspindeln Loxosceles laeta upptäckt i Sandviken

Nu har beskedet kommit. Det visar sig att fyndet på skolan är den chilenska giftspindeln Loxosceles laeta.

Spindeln tillhör gruppen fiolspindlar, kommer ursprungligen från Sydamerika men har också etablerat sig i Kalifornien. Å ena sidan kommer spindeln sällan i kontakt med människor eftersom den lever dolt och i mörker – å andra sidan är den en dödlig sort.

– Det som är bra med den här spindeln är att den är väldigt skygg. Men den är också väldigt giftig, säger Håkan Kjellberg på Anticimex till Sveriges Radio.

Enligt TT ska ett bett av Loxosceles laeta göra fruktansvärt ont och innebära att vävnaden kring bettet kan dö. I vissa fall har bett från spindeln lett till döden.

På Sandvik ska man även ha fått rådet att ”inte stoppa ner händerna i en mörk låda utan att se efter först”, liksom att slå ihjäl de spindlar man ser samt att använda handskar.

Foto: Wikipedia

Anticimex sanerar och inspekterar

Det är i nuläget oklart hur spindlarna har hamnat i Sandviken.

De drabbade lokalerna har sanerats och ska fortsätta inspekteras i ytterligare några månader.

– Vi har lagt upp en saneringsplan där vi också har regelbundna kontroller av de här lokalerna. Vi gör alltså inspektioner med flera av våra specialutbildade skadedjurstekniker som går där tillsammans och letar, letar, letar, säger Håkan Kjellberg.

Så otäckt. Dela gärna för att informera dina vänner!

Exit mobile version