Jätteskräcken i Norden: Enorma spindlar invaderar folks hem – kan bli 10 cm långa

I Danmark har allt fler människor fått önskade besök av åttabenade och ganska långa gäster.

Det handlar om spindlar, som just nu lämnar sina skrymslen och vrår och invaderar människors hem.

Detta skriver BT.

Morten D.D. Hansen är museiintendent på Naturhistoriska museet i Århus. Han förklarar att det finns två anledningar till den stora spindelinvasionen. Dels eftersom många människor så här års har fönstren öppna så att spindlarna enkelt kan ta sig in, dels att hanarna just nu är på jakt efter damsällskap:

– Normalt sett gömmer de sig ute i skjulet eller bakom en mörk frys, där de sitter i sina stora spindelnät. Men vid någon tidpunkt, och det är nu, går det honor där – och då ska hanarna på jakt efter damer, säger Morten D.D. Hansen till BT.

Den stora husspindeln tillhör de största i Danmark och kan bli 10 centimeter i diameter. Enligt Morten D.D. Hansen är det ofta dessa spindlar som sprider skräck i hemmen. Men även om de kan se skräckinjagande ut, så är de inte farliga – och det gör knappt ont att bli biten.

husspindel
Foto: Wikipedia

Enligt Naturhistorisk Museum är den stora husspindeln mycket vanlig i Danmark, där den finns över hela landet. Spindeln kan leva i upp till 3 år och bli upp till 7 år gammal under skyddade förhållanden.

Normalt sett håller husspindeln till i dunkla hörn, källare eller uthus. Du kan också stöta på den ute i naturen.

Vilka långa ben, jag bara ryser! Känner du någon som är rädd för spindlar?

 

Läs mer om...