Över 500 felparkerade elsparkcyklar omhändertagna – på fem dagar: ”Skrotar dem”

Efter nya lagen.

På bara fem dagar har 513 elsparkcyklar omhändertagits i Malmö stad.

– Hämtas de inte ut så skrotar vi dem, säger Andreas Schönström (S) kommunalråd med ansvar för teknik och service till Expressen.

Den 1 september trädde en ny lagstiftning i kraft för elsparkcyklar.

Lagen säger att man inte får åka på trottoarer och gångbanor. Man måste också parkera dem vid ett cykelställ eller vid en parkering avsedd för elsparkcyklar. 

LÄS MER: Kvinna förd till sjukhus efter krock med elsparkcykel – föraren smet från platsen

Den nya lagen gör också att kommuner får forsla bort felparkerade elsparkcyklar. Och när detta skett får företagen bakom fordonen betala en avgift på 500 kronor per elsparkcykel för att hämta ut dem.

Över 500 elsparkcyklar omhändertagna

Sedan den 1 september, då lagen trädde i kraft, har Malmö stad omhändertagit 513 felparkerade elsparkcyklar.

– Hämtas de inte ut så skrotar vi dem och då får företaget betala skrotavgiften och den är på vad elsparkcykeln är värd, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service till Expressen.

Foto: TT

Men hittills vet kommunen inte var alla sparkcyklar ska parkeras i kommunen.

Just nu kan cyklarna parkeras i cykelställ eller vid speciella parkeringar som för tillfället bara finns vid Triangelns köpcenter. 

LÄS MER: Rullstolsburna Malin tvingas köra ut på bilvägen – för att undvika elsparkcyklar: ”Inte trafiksäkert”

Men planen är att det ska byggas 100 parkeringsplatser för elsparkcyklarna.

För få parkeringsplatser

Företaget Voi Technology, ett av företagen bakom elsparkcyklarna, är kritiska till att Malmö stad förespråkar fasta platser som ännu inte finns. 

”Att begränsa parkering till fasta platser utan att säkerställa tillgången på dessa riskerar att hämma utvecklingen av en ny transporttjänst samtidigt som det ökar trycket på befintliga cykelställ”, skriver presstalespersonen Tobias Persson i ett mejl till Expressen.

Voi och även företaget Bolt är i stället för en hybridlösning med fasta platser i stadskärnan medan områden i stadskanten ska gå tillbaka till hur det var innan den nya lagen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version