Polisen rasar – kräver bättre beteende från bilister vid olycksplatser: ”Innan någon skadas eller dödas…”

polis, olycksplats

Foto: Facebook/TT

Polisen har fått nog.

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier kräver de bättre beteende från bilister vid olycksplatser.

”Det måste till en förändring i beteende INNAN någon skadas eller dödas igen”, skriver Polisen Linköping på Facebook.

För många är det en självklarhet att visa respekt för omgivningen när man råkar hamna vid en olycksplats. Men inte för alla.

Såväl polis som ambulanspersonal har gång på gång vädjat till folk att förbättra sitt beteende. Det har varit människor som fotat och filmat vid olyckor, blockerat vägar för räddningspersonal och visat allmänt dåligt omdöme.

Trots det kvarstår problemet. Nu tvingas polisen i Linköping sätta ner foten – och kräver omedelbar skärpning.

Foto: TT

Polisen rasar mot bilisternas beteende

Det var på måndagen som en allvarlig trafikolycka inträffade på riksväg 23/34 utanför Rimforsa. Polis, ambulans och räddningstjänst var snabbt på plats för att arbeta vid olycksplatsen.

Men i ett Facebook-inlägg som har fått stor uppmärksamhet, berättar polisen Andréa hur frustrerad hon blev över vissa bilisters hänsynslösa beteende.

”Än en gång (jag har lagt ut om det här innan) så blir jag på riktigt bestört över hur vissa kör förbi olycksplatsen!”, skriver polisen i Facebook-inlägget.

Polisen Andréa förklarar att de hade tagit beslutet att leda trafiken växelvis i ett körfält, eftersom det andra var blockerat och man samtidigt inte ville orsaka ett totalstopp. Men tyvärr var det inte alla som visade vett och respekt i den svåra situationen.

”Det är 100 km/h på sträckan och vi behöver gå ut och handstoppa fordonen som kommer medan vi släpper på från andra hållet. Som ni förstår är inte det en helt enkel sak och man blir utsatt för stor risk. Fordonen får sedan passera olyckan och då väljer många att accelerera upp direkt och gå i, förhållandevis, hög fart både förbi mig och olycksplatsen. Vid bilarna arbetade stundtals både bärgare och personal från Svevia”, skriver hon på Facebook.

Kräver förbättring

Men det var inte det enda problemet. Många bilister struntade dessutom i den stoppskylt som fanns i närheten av olycksplatsen. Och som om inte det vore nog, hade flera bilister sina mobiltelefoner redo i högsta hugg.

”När man dessutom ser flertalet som tar upp telefonerna och fotar och filmar under tiden de passerar och tappar ytterligare uppmärksamhet blir man inte mindre frustrerad… tyvärr är det svårt för mig att i det läget stoppa och rapportera förarna för det.”

Sist men inte minst kräver polisen en omedelbar förbättring.

”Det här är tyvärr inte på något sätt ovanligt för oss som arbetar på vägen men det måste till en förändring i beteende INNAN någon skadas eller dödas igen! SKÄRPNING!”, skriver polisen Andréa på Facebook.

Vad tycker du om det här? Lämna en kommentar under artikeln på Facebook – och glöm inte att DELA för att skicka polisens viktiga ord vidare till alla bilister där ute.

Foto: TT
Exit mobile version