Räddningstjänsten ryter ifrån – mot nya trenden att fotografera olyckor: ”Osmakligt”

Folk som fotograferar olyckor har blivit ett växande problem.

Räddningstjänsten har tröttnat.

– Är det så att vi måste lägga energi på att få bort dem, så kan det vara livsavgörande för den som behöver vår hjälp, säger Mikael Ohlson på räddningstjänsten i Säffle till NWT.

Att visa respekt och hänsyn vid olyckor kan tyckas vara en självklarhet.

Med med mobilernas framfart har polis och räddningstjänst identifierat ett allt mer växande problem de senaste åren. Privatpersoner som stannar för att fotografera vid olycksplatser.

Så sent som förra veckan röt polisen ifrån efter att en förbipasserande klivit ur sin bil och fotograferat skadade vid en allvarlig trafikolycka, något denne polisanmäldes för.

Liknande exempel finns i mängder och har vållat stor debatt och ilska.

olycka
Foto: Johan Nilsson / TT

Privatpersoner fotade olycka

Nu rapporterar Nya Wermlands-Tidningen om ännu ett fall av den uppåtgående trenden.

När en bil på söndagskvällen voltade i Säffle ska flera förbipasserande ha stannat för att ta bilder, enligt tidningen.

Ett beteende som gjort många upprörda på sociala medier.

– Den här gången var det ingen som betedde sig illa, det var ingen som knödde sig på. När vi kom till platsen fanns det egentligen inget att ta kort på, bara en tom bil, men är det så att de tog bilder när personen kröp ur är det osmakligt, säger Mikael Ohlson på räddningstjänsten i Säffle till NWT.

fotografera olycka
Foto: Shutterstock

”Kan vara livsavgörande”

Beteendet att ta bilder vid olycksplatser är inte bara integritetskränkande mot de som blir fotade. Det kan också störa räddningstjänstens arbete och vara skillnaden mellan liv och död.

Mikael Ohlson är tydlig med vikten av att räddningstjänsten får utföra sitt arbete ifred.

– Det kan vara så att de är påträngande och vi måste ta bort folk. Då är det skönt att ha med polisen i första skedet. För är det så att vi måste lägga energi på att få bort dem, så kan det vara livsavgörande för den som behöver vår hjälp, säger Mikael Ohlson till NWT.

Gång på gång har polis och räddningstjänst tvingas sätta ner foten mot beteendet att filma och fotografera vid olyckor.

Dela vidare den här artikeln för att påminna folk om hur man ska bete sig om man råkar hamna vid en olycksplats!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);