Förare tog bilder av skadade vid trafikolycka – nu ryter polisen ifrån: ”Brottsligt och makabert”

Flera personer skadades vid en krock på en väg utanför Hedemora under måndagen. Mitt i trafikkaoset klev en person ut ur sin bil för att fotografera de skadade. Mannen är nu polisanmäld för sitt agerande. 

– Det känns makabert förutom att det är brottsligt, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisregion Bergslagen till Dalarnas Tidningar

Efter en allvarlig trafikolycka stod trafiken på riksväg 70 nära Grådö utanför Hedemora stilla under måndagsmorgonen. Räddningstjänst och polis larmades till platsen, och fann krockade fordon och skadade människor på plats. 

Lyssnade inte på tillsägelse

En person som passerade olyckan ska ha stannat för att fotografera från sin bil. En stund senare klev han ur bilen för att gå närmare och ta bättre bilder. 

– Till slut står han väldigt nära. Patrullen säger att han ska lämna området och att han stör arbetet när han står där. Men han lyssnar inte och till slut får de mer eller mindre fösa bort honom, berättar Christina Hallin, presstalesperson på polisregion Bergslagen till Dalarnas Tidningar. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Olagligt att störa arbete vid olycksplats

Mannen tog bilder av den skadade personen, samt de fordon som var inblandade i krocken. Detta kan enligt polisen vara olagligt. 

– För det första riskerar man att störa räddningstjänsten, sjukvårdspersonalen och polisen i ett eventuellt allvarligt skadeläge För det andra är det ett integritetsintrång när man som skadad person blir fotograferad av helt okända personer och riskerar att hamna ute i många olika medier, säger Christina Hallin på polisregion Bergslagen. 

 Det är inte första gången som polis och sjukvårdare reagerat på att förbipasserande stannat för att fotografera en olycksplats. 

När en femårig pojke hittades livlös i vattnet Hagfors i somras samlades flera nyfikna människor på platsen för att fota och filma upplivningsförsöket. 

– Det var ungefär som att de skulle se på en fotbollsmatch, sa polisen Thomas Nyberg, som var platschef på olycksplatsen, till Sveriges Radio då.

Mannen är polisanmäld

Mannen som fotograferade vi olyckan i Dalarna i måndags är nu polisanmäld, misstänkt för olaga integritetsintrång. Detta efter att ha fotograferat de inblandade bilarna, samt den skadade personen i samband med räddningsarbetet.

Ambulansförbundet jublar över den nya lagen. Tycker du också att detta är helt rätt?👍🏼

Posted by Newsner on Tuesday, January 9, 2018
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);