Polisen tog dagens första rattfyllerist – efter bara 4 minuter vid vägen

Det krävdes bara fyra minuter vid vägen för att polisen skulle upptäcka och ta fast en rattfyllerist. Nykterhetskontrollen var en av de första sedan pandemins utbrott, men framöver väntas kontrollerna bli fler. 

Under torsdagen genomförde polisen i Borås en av sina första riktade nykterhetskontroller sedan pandemins utbrott för över ett och ett halv år sedan. 

På grund av restriktioner har polisen varit begränsade gällande utförandet av nykterhetskontroller på vägarna, men nu börjar de sakta med säkert återgå till hur det var innan. 

Tog bara 4 minuter

I torsdags genomförde polisen i Borås en riktad nykterhetskontroll på Skaraborgsvägen. Det tog bara fyra minuter innan de fångade in en rattfyllerist, vilket Sveriges Radio rapporterat om. 

Mannen som var i 65-årsåldern blåste strax över den tillåtna gränsen för alkoholpåverkan. Han är nu misstänkt för rattfylleri. 

Enligt Sveriges Radio riktar polisen återigen in sig på att utföra regelbundna nykterhetskontroller efter att restriktionerna släppt. 

Ökar närvaron på vägarna

Nyligen meddelade polisen att de i och med släppta restriktioner kommer att börja återgå till regelbundna nykterhetskontroller. I oktober började man på flera håll att utöka sin närvaro på vägarna. Först ut var region Mitt. 

– Vi kommer att jobba med synlighet för att få folk att avstå från att köra onyktra då risken för att ertappas är stor, förklarade Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt i ett uttalande på polisens hemsida då. 

Foto: TT

Fler regelbundna nykterhetskontroller

Enligt statistik från Trafikverket kör över 15 000 personer i Sverige onyktra varje dag. Siffror som är alldeles för höga i jämförelse med polisens nollvision, som innebär att ingen ska dö i trafiken. 

I samband med de extrainsatta kontrollerna i oktober skrev polisen att alla som stoppas kommer att få blåsa och uppvisa körkort.

– Det är dessa personer vi vill komma åt med den här insatsen. Vi vill göra skillnad i samhället genom ett aktivt och synligt polisarbete. De som kör i region Mitt ska köra nyktra, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Mitt i ett uttalande på polisens hemsida.

Vad tycker du om att polisen utför fler nykterhetskontroller framöver? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Exit mobile version