Polisens hårda ord till alla rattsurfare – så mycket kan det kosta: ”Kan ge…”

Foto: Shutterstock/ Facebook

Trots risken för olyckor och stränga böter fortsätter folk att surfa vid ratten. Nu varnar polisen för konsekvenserna.

Att surfa på mobiltelefonen medan man kör bil är olagligt sedan februari 2018. Det första året efter att det blev olagligt att rattsurfa delades det ut böter eller väcktes åtal i 3 400 fall.

Numer får polisen också dela ut böter direkt på plats. Det innebär att du kan få betala 1 500 kronor direkt vid vägkanten om polisen ser dig köra med mobilen i handen.

Enligt Motormännens riksförbund är det minst lika farligt att köra och rattsurfa samtidigt som det är att köra berusad.

Risken för olyckor ökar

Enligt Virginia Transportation Institute ökar risken att råka ut för en olycka med 23 gånger för den som sms:ar samtidigt som man kör bil.

LAMPHUN, THAILAND – October 18, 2017: Man using iPhone 7 plus smart phone in the car.

Enligt förbundet sänks nämligen reaktionsförmågan markant när man rattsurfar. Föraren har längre bromssträcka, missar trafikinformation och tittar inte lika mycket i backspegeln som man ska. Dessutom gör rattsurfare större rörelser med ratten och mer kraftiga inbromsningar. Därmed utsätter man inte bara sig själv för fara, utan även alla andra ute i trafiken också.

LÄS MER: Polisen Leo nära att bli dödad av rattsurfande bilister: ”Skrämmande”

Men trots förbudet är det många som rattsurfar ändå. De kan helt enkelt inte låta bli.

Polisens livsviktiga ord

I ett livsviktigt inlägg på Facebook påminner polisen i Sollentuna om följderna av att inte lägga ifrån sig mobiltelefonen när man kör bil.

”Om körningen påverkas på grund av användning av mobiltelefonen, ex man vinglar eller körningen påverkas på ett farligt sätt kan brottet bli vårdslöshet i trafik, det kan ge värre påföljder”, skriver polisen i inlägget och tillägger:

”Trafikförordningen 4 kap 10 e § ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Sprid gärna polisens ord så att fler lägger ifrån sig mobilen. På så vis kan vi minska olyckorna i trafiken.

Exit mobile version