Polisens tecken som du behöver känna till – det betyder polisbilarnas särskilda ljus

Polis

Foto: Johan Nilsson/TT, TT

Polisen jobbar varje dag hårt för att upprätthålla lag och ordning så att vi ska kunna känna oss trygga i samhället.

En viktig del i trygghetsarbetet är att vara närvarande och att synas. Nu går Polisen ut med information kring ett särskilt tecken som alla behöver känna till.

Alla dagar i veckan och under dygnets alla timmar så arbetar poliser runt om i landet dagligen för att skapa trygghet på olika sätt.

Det kan handla om att ta fast skurkar, rädda människor i nöd, förebygga brott och olyckor samt mycket annat.

Ett av Polisens viktiga uppdrag är att synas och finnas på plats där det kan behövas. Detta är viktigt för att skapa trygghet bland allmänheten och samtidigt förebygga att brott begås.

Polisens särskilda tecken

För att markera sin närvaro och för att bättre synas så använder sig poliserna av ett särskilt tecken på polisbilarna som är bra att känna till. Polisen har nu gått ut med information på Facebook om vad tecknet handlar om.

Ibland kan du se våra polisbilar komma åkande med med ett svagare, fast blått sken tänt i ljusrampen på taket. Ljuset är ett s k identifieringsljus eller ”cruise light” som används när vi vill synas lite extra och markera närvaro i miljön av någon anledning. Det kan vara vid t ex krogstängningar, folksamlingar eller vid handelsplatser”, skriver Polisen i Sollentuna/Upplands Väsby/Sigtuna i ett inlägg på Facebook.

Ljuset är inte detsamma som det som används vid uttryckning.

Det fasta skenet betyder INTE att vi önskar fri väg – så som när vi kör trängande med blinkande starkt blåljus och ibland även sirener på.

Det svaga blåa skenet från polisbilarna innebär alltså att poliserna vill synas lite extra. Men du behöver inte vara orolig för att vara i vägen för en utryckning.

Tack Polisen för att ni går ut med informationen! Och en stor eloge till er som varje dag arbetar outröttligt för ett säkrare samhälle!

Dela gärna den här artikeln så att fler får ta del av informationen.

Exit mobile version