Rullstolsburna Malin tvingas köra ut på bilvägen – för att undvika elsparkcyklar: ”Inte trafiksäkert”

rullstol, elsparkcykel

Foto: Shutterstock/TT

Felparkerade elsparkcyklar ställer till med problem.

Rullstolsburna Malin Karlson Gerdle i Halmstad förklarar att hon dagligen tvingas väja för dem i trafiken – och köra ut på bilvägen.

– Ofta får jag ställa mig ute i trafiken där det kör bilar och cyklar. Det blir ju inte trafiksäkert på något sätt, säger hon till SVT.

De moderna elsparkcyklarna har blivit ett mycket populärt transportmedel de senaste åren. Det är enkelt och smidigt att ta sig fram, och man ser allt fler av dem inte minst i större städer.

Men de populära fordonen kan också vålla en hel del problem.

Vid flertalet tillfällen har det inkommit rapporter om personer som struntar i såväl trafikregler som hastighetsbegränsningar.

Tidigare i somras stoppade polisen i Stockholm exempelvis 50 fortkörare på cykel och elsparkcykel inom loppet av en halvtimme.

Elsparkcykel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Rullstolsburna Malin tvingas väja för elsparkcyklar

En annan svårighet med elsparkcyklarna är när de parkeras lite var som helst.

Ett problem man nu brottas med i Halmstad, där de hyrbara elsparkcyklarna har gjort entré under sommaren.

Rullstolsburna Malin Karlson Gerdle berättar i en intervju med SVT att hon dagligen tvingas parera och väja ut på bilvägen för att ens kunna ta sig fram.

– Jag har sett att de parkerar bland annat på gångbanor, cykelvägar, parker och där man själv försöker ta sig fram. Framkomligheten blir svår, framförallt för oss som sitter i rullstol eller går med rullator eller barnvagn, säger Malin Karlson Gerdle till SVT.

Genrebild. Foto: Shutterstock

Uppmanar kunderna att ta ansvar

I just Halmstad finns i nuläget tre olika företag som tillåts ha 300 elsparkcyklar vardera.

Shadab Amoor, trafikmiljöingenjör på Halmstad kommun, tycker att parkeringsfrågan borde utredas vidare och att varje användare måste ta sitt ansvar.

Hon får medhåll av Lukas Samuelsson, nordenchef på elsparkcykelföretaget Tier, som uppmanar kunderna att tänka mer på framkomligheten och hur man parkerar.

– Det är såklart jättetråkigt att det inte alltid följs. Detta är ett arbete som kommer fortgå och det vi kan göra idag är att uppmana kunderna att parkera rätt och ta hänsyn till sina medtrafikanter, säger Lukas Samuelsson, nordenchef på Tier, till SVT.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Exit mobile version