Polis stoppade 50 fartdårar på cykel och elsparkcykel – på en halvtimme

Cykel och elsparkcykel blir ett allt mer populärt transportmedel i större städer, men alltför många struntar i hastighetsbegränsningar och trafikregler. Detta resulterar många gånger i allvarliga olyckor.

Förra veckan stoppade polisen i Stockholm 50 fortkörare inom loppet av en halvtimme. Antalet personer som bröt mot trafikreglerna var så många att de inte hann bötfälla alla. 

Varje år dör hundratals svenskar i trafikolyckor, och tusentals skadas. Cyklar och elsparkcyklar har blivit ett populärt fordon att ta sig fram med i större städer, men många har inte koll på – eller struntar i trafikreglerna som gäller för transportmedlen. 

50 lagbrytare på en halvtimme

Förra veckan gjorde polisen i Stockholm en insats vid Skeppsbron i Gamla stan. Man kollade bland annat hur många cyklister och elsparkscyklister som åkte två personer på samma fordon. Samt hur många som åkte mot rött trafikljus. 

OBS: Personen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Stina Stjernkvist/ TT

På 30 minuter hann polisen stoppa 50 lagbrytare, varav flera fick bötfällas. 

– Insatsen går ut på att få färre döda och skadade i trafiken, men det finns också ett behov av att informera. Målet är inte att bötfälla så många som möjligt, utan att informera, säger yttre befäl Fredrik Ehrström på Södermalmspolisen till SVT.

Hamnar i belastningsregistret

Att åka mot rött är ett trafikbrott som kan landa på en böter på 1 500 kronor. Att åka två personer på samma elsparkcykel är även det olagligt. Det kan ge böter på 500 kronor per person, samt en prick i belastningsregistret. 

– Något jag tror inte så många åkare har koll på är att man inte ”bara” får böter om man inte följer reglerna, utan att man hamnar i även belastningsregistret, säger Fredrik Ehrström till SVT.

Foto: Annika Byrde/TT

2019, efter flera uppmärksammade olyckor på elsparkcyklar, diskuterade flera poliser och kommuner eventuella förbud eller ändrade regler gällande fordonen.

I Malmö ville polisen förbjuda elsparkcyklar helt och hållet. Detta efter att bland annat Ola Stockselius, som är chef för den grupp som hanterar olyckorna på elsparkcyklar, påpekat flera risker. Men Trafikverket och ansvarig infrastrukturminister Tomas Eneroth avfärdade förslaget.

Tycker du att fler städer borde förbjuda elsparkcyklar? Ja eller nej?

Posted by Newsners bästa on Monday, June 24, 2019
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);