Så sjuk blir du av omikron – allt du behöver veta om virusvarianten

Omikron

Omikron: Virusvariant av covid-19. Foto: TT/Shutterstock

Även om man vaccinerats mot covid-19 så finns ingen garanti för att slippa bli smittad och sjuk av coronaviruset. Hur länge man bör stanna hemma och vilka råd som gäller ser dock annorlunda ut 2022 jämfört med 2020 och 2021. Nu finns även varianten omikron och dess symtom att hålla koll på. 

Detta vet vi om virusvarianten omikron. 

Omikron (omicron på engelska) är namnet på en variant av SARS-CoV-2 (corona) som först upptäcktes i Botswana och Sydafrika. 

Coronavirus illustrerat. Bildkälla: Shutterstock

Omikorn har klassats som en ”variant of concern”, av Världshälsoorganisationen WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det innebär att den tillhör den högsta riskklassen.

Vad skiljer omikron från vanlig corona?

Omikron har visat fler mutationer än tidigare varianter, och flera finns i de så kallade spikeprotein som sitter på virusets yta. 

Detta möjliggör en effektivare bindning till ACE-2-receptorn. I kombination med andra mutationer som troligtvis ökar risken för återinfektion, samt ett sämre skydd av vaccinerna, som baserats på de tidigaste varianterna av viruset, anses smittrisken för omikron höra till den högsta klassen. 

Är omikron mer smittsamt? 

Jämfört med tidigare varianter av coronaviruset har omikron en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer. 

I januari rapporterade Folkhälsomyndigheten att kunskap tillkommit om omikron och dess förmåga att bryta igenom tidigare immunitetsskydd. 

Preliminära resultat från Storbritannien och Danmark har visat att skyddet mot smitta efter den andra vaccindosen, samt efter infektion, är lägre mot omikron än vad som antogs tidigare.

Blir man sjukare av omikron?

Folkhälsomyndigheten misstänker att omikron medför mindre risk för allvarlig sjukdom, åtminstone för de som är vaccinerade mot covid-19.

Fungerar vaccin mot omikron?

Det har funnits en osäkerhet kring vaccinets skydd mot omikron eftersom varianten uppvisar mutationer i de protein som vaccinerna riktas mot. 

Vaccination mot covid-19. Foto: TT

Enligt en artikel i Dagens Medicin finns det dock flera studier som stärker bilden av att en tredje dos vaccin mot covid-19 också ger skydd mot infektion av omikron.

Hur sjuk blir man av omikron?

Flera företag håller enligt tidningen på att ta fram uppdaterade versioner av sina respektive vaccin.

Omikron symtom

Studier tyder på att omikron ger symtom som: 

Trötthet.
Smärta i kroppen.
Huvudvärk.
Feber.

Tills skillnad från andra varianter där hosta och förlust av lukt- och smaksinne varit vanligt så är detta inte lika vanligt förekommande hos de som smittats av omikron.

Hur länge ska jag stanna hemma om jag har omikron?

Enligt Vårdguiden ska du stanna hemma så länge du har symptom på omikron eller någon annan variant av covid-19.

Källor: Världshälsoorganisationen WHO, Folkhälsomyndigheten.

Exit mobile version