Agnes Wolds viktiga uppmaning till alla över 50 – inför hösten: ”Då kan man råka illa ut”

Ingen vet hur coronapandemin kommer att se ut i höst.

Nu går professor Agnes Wold ut med en viktig uppmaning.

”Om ni känner någon över 50 år som inte vaccinerat sig, så försök att få iväg dem nu”, skriver hon på Twitter.

Kampen mot coronapandemin fortsätter, inte minst i form av vaccinationerna mot covid-19 som har rullat på under hela året.

Totalt har över 11,7 miljoner vaccinationer nu genomförts i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Av dessa har över 6,5 miljoner vaccinerats med minst en dos, något som motsvarar 80,5 procent av den vuxna befolkningen i Sverige.

Strax över 5 miljoner svenskar har fått två doser, vilket motsvarar 61,1 procent av den vuxna befolkningen.

covid-19, vaccin
Foto: Shutterstock

Agnes Wold uppmanar inför hösten

Men det är fortfarande långt ifrån alla som har vaccinerat sig. Samtidigt närmar sig hösten med stormsteg, och även om ingen vet hur coronapandemin kommer att se ut om några månader, ligger fjolårets ökade smittspridning färskt kvar i minnet.

Att det fortfarande finns medelålders svenskar som inte har gått och vaccinerat sig, gör överläkaren och professorn Agnes Wold bekymrad. Något hon resonerar kring på sociala medie-plattformen Twitter.

”Även om de flesta 50+ vaccinerat sig tidigare, så finns det en del som droppar in nu”, skriver Agnes Wold på Twitter och fortsätter:

”Livsviktigt att det inte blir kvar några ovaccinerade bland dessa åldersgrupper, för då kommer IVA-fallen som ett brev på posten senare i höst”.

agnes wold
Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse / TT

”Kan råka illa ut om smittan skulle öka”

Agnes Wold har därför en viktig uppmaning inför den annalkande hösten. I synnerhet till alla svenskar över 50 år.

En uppmaning som hon menar att man ska ta till sig omgående – om man inte har, eller känner någon som inte har, vaccinerat sig.

”Om ni känner någon över 50 år som inte vaccinerat sig, så försök att få iväg dem nu. Det tar ett par månader att få fullt skydd och är man äldre och ovaccinerad kan man råka illa ut om smittan skulle öka i höst”, skriver hon på Twitter.

Dela gärna Agnes Wolds viktiga ord med dina vänner på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required