SCB: SD rusar framåt i nya jättemätningen – S backar till rekordlågt stöd, men fortfarande störst: Så skulle Sverige rösta i dag

På tisdagen presenterar Statistiska Centralbyrån, SCB, sin stora partisympatiundersökning – så här skulle Sverige rösta om det vore val i dag.

Hur skulle Sverige rösta om det vore val i dag? Den frågan har SCB ställt sig, och frågat 9 000 personer den stora partisympatiundersökning som presenteras två gånger per år. Den första kom ut i maj – och nu i december släpps den andra stora undersökningen.

Så skulle Sverige rösta vid val i dag

Hur skulle då Sverige rösta om det vore val till riksdagen nu? Sverigedemokraterna ökar mest, och når 22,6 procent i SCB:s nya mätning, vilket är partiets högsta notering hittills. Samtidigt går det tyngre för regeringspartiet Socialdemokraterna som får 26,3 procent, vilket är en bottennotering för S som dock fortfarande är Sveriges största parti. Även Kristdemokraterna backar sedan mätningen i maj månad, samtidigt som Liberalerna når fyraprocentspärren och skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Samtidigt visar mätningen att Moderaterna ökar jämfört med mätningen i maj, att Vänsterpartiet tappar från 8,7 procent i maj, till 8,1 procent nu. Samtidigt som S tappar, så minskar även det andra regeringspartiet Miljöpartiet sitt stöd från 5,6 procent till 5,1 i dag. För Centerpartiet kan man se en liten uppgång till 7,3 procent, jämfört hur det såg ut i maj, 6,9 procent.

Foto: Shutterstock

– Det senaste året befunnit oss i ett nytt samarbete och en för oss helt ny politisk situation. Vi har en del tuffa politiska kompromisser bakom oss, där helheten är bra och kommer att föra Sverige i rätt riktning, men där en del av de beslut vi har fattat inte har varit populära, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S) om mätningen, till Aftonbladet.

Socialdemokraterna: Vi kommer bli tydligare

Hon menar att det kostar på att sitta i regeringen och ”ta ansvar”.

– Vi socialdemokrater har uppfattat signalen, vi kommer att bli tydligare och vi kommer att leverera. Vi kommer också att prioritera välfärden i varje kommande budgetförhandling, säger hon.

Så här skulle svenska folket rösta om det vore val i dag:

(Jämfört med SCB:s partisympatiundersökning i maj 2019)

V 8,1 (-0.6)

S  26,3 (-1,3)

MP  5,1 (-0,5)

KD  6,6 (-6,4)

C 7,3 (+0,4)

L 4,1 (+0,4)

M 18,3 (+2,3)

SD 22,6 (+5,5)

Övriga 1,6 (+0,3)

Här är resultatet:

Nya mätningen från SCB i december 2019. Foto: SCB

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!

Exit mobile version