Sjukpensionären Anne-Leés tänder kostade 100 000 kr – kräver nu billigare tandvård: ”Hemskt”

tandvård, sedlar, tandläkarbesök

Foto: TT

Sjukpensionären Anne-Leé Linderoth har betalat hundratusentals kronor för tandvård.

Nu kräver hon, liksom många svenskar, att tandvården blir billigare.

– Jag tycker att det är hemskt att man ska betala för tandvården, säger Anne-Leé Linderoth till P4 Gävleborg.

Frågan om billigare tandvård har länge varit föremål för debatt i Sverige. Bland annat gick SPF Seniorerna nyligen ut och krävde att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet.

Detta eftersom det i dag är så dyrt att gå till tandläkaren, att många med låg pension eller inkomst drar sig för tandläkarbesöken trots problem med munhälsan.

– Vi tycker att tänderna är en del av kroppen, då bör ju de också ingå i sjukförsäkringssystemet. Så länge det är så att så stora delar av seniorer och pensionärer i vårt land har låga pensioner så kommer ju det här vara en fråga som kommer vara högt på agendan länge, sa Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, då till P4 Skaraborg.

För den övriga sjukvården innebär högkostnadsskyddet att man aldrig behöver betala mer än 1 150 kronor på en tolvmånadersperiod, även om vården i själva verket blir dyrare än så. Men tandvården har alltså helt lämnats utanför det systemet – något som många önskar ändring på.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Anne-Lée har betalat 100 000 kr

En som drabbats rejält av dyr tandvård genom åren är sjukpensionären Anne-Leé Linderoth.

Hon lider av tandproblem orsakade av sjukdom och har genom åren fått bekosta tandvård för över 100 000 kronor.

Nu tycker Anne-Leé att tandvården ska bli billigare – och finansieras med högkostnadsskydd och patientavgift precis som övrig sjukvård.

– Folk väljer ju faktiskt inte att ha fel på sina tänder, säger hon till P4 Gävleborg.

Tandläkarbesök. Foto: Anders Wiklund / TT

Betala mer i skatt för billigare tandvård?

Anne-Leé Linderoth är inte heller ensam. En opinionsundersökning gjord av Novus, på uppdrag av flera Sveriges Radio P4-stationer, visar att två tredjedelar av drygt 530 tillfrågade är positiva till att betala mer i skatt för att tandvård ska bli billigare för patienten. Tandvården skulle då finansieras på samma sätt som övrig sjukvård.

Den resterande tredjedelen av de tillfrågade är negativa eller tveksamma till att betala mer i skatt för billigare tandvård.

– Man skulle väl kunna få genom högkostnadskortet. Det borde vara mer gratis och speciellt för oss som har dåligt ställt och är sjukpensionärer. Vi som är sjuka ska inte behöva kämpa med det här, vi kämpar med oss själva, säger Anne-Leé Linderoth till Sveriges Radio P4.

Tycker du att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet? Skulle du även kunna tänka dig att betala mer i skatt för att få billigare tandvård?

Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare för att säga din åsikt!

Exit mobile version