Sjuksköterskan Sofia ryter ifrån – efter Gardells utspel om corona: ”Vem ska vårda dig?”

Foto: Wikimedia commons/TT

Jonas Gardell menar att regeringen inte ”förstår någonting”.
Komikern kräver ett slutdatum för 50-personersgränsen i en uppmärksammad kulturartikel i Expressen.
Men nu får han mothugg – inifrån sjukvården.

Det var i förra veckan som regeringsföreträdare med statsminister Stefan Löfven i spetsen kallade till presskonferens med anledning av covid-19-läget.

5 880 covid-19-patienter har i skrivande stund avlidit i Sverige under pandemin. Antalet fall har både sjunkit under sommaren för att nu under hösten öka i vissa regioner, om än från låga nivåer.

Statsministerns besked på pressträffen den 24 september var att det inte blir några lättnader i restriktionerna. I stället kan det framöver bli tal om ytterligare skärpningar, om smittspridningen ökar.

– Krisen är inte över, coronaviruset är kvar. Då måste också vår vaksamhet vara kvar, sade Löfven på pressträffen.

Detta innebär också att regeln om att inte fler än 50 personer får samlas fortsatt gäller – vilket slår stenhårt mot både kulturen och idrotten. Ingen publik innebär kraftigt minskade intäkter.

Därför gick komikern Jonas Gardell dagarna därpå ut och kritiserade regeringen i kraftiga ordalag.

I en uppmärksammad kulturartikel i Expressen förklarar Gardell att regeringen ”inte förstått någonting”.

Foto: AnnCatrin Blyckerts/Wikimedia commons

Han dundrar:

”Måste vi från och med nu stänga alla teatrar och biografer varje gång det kommer en ny influensa? Influensorna innebär också döda bland de äldre. Ibland med högre andel döda än covid-19”, skrev Jonas Gardell i artikeln som finns i sin helhet här.

Han menar att regelverket är närmast absurt.

”Du blir inte smittad på Ullared eller ett fullsatt flygplan, men du blir smittad på en teater. Du blir inte smittad om du sitter ner och äter även om det är fler än 50 personer i lokalen – men om nån spelar gitarr, då är döden nära”, skriver Gardell.

Efter publiceringen har skådespelaren och författaren mötts av kritik i sociala medier.

Bland annat skriver sjuksköterskan Sofia Cervin ett svar till komikern, uppger Aftonbladet. Hon uppmanar Gardell att göra ett studiebesök på hennes arbetsplats på intensivvårdsavdelningen.

STOCKHOLM 2020-05-03 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. En sjuksköternska tvättar skyddsmask 90 efter passet inne på IVA-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

”Välkommen på studiebesök på mitt jobb på Iva på Karolinska. Där är vi en hel yrkeskår som är helt slut. Vi har precis tagit oss igenom det värsta vi någonsin gått igenom. Vi orkar inte göra det en gång till! Vem ska vårda dig och alla er andra om covid 19 blossar upp och antar samma proportioner som under våren”, skriver Sofia bland annat.

Flera andra av Gardells följare har öppet kritiserat honom i kommentarsfältet.

”Det var då ett attans gällande. Lätt att vara kaxig tills man ligger där själv. Det är väl inte bara skådisar och artister som har det jobbigt. Covid är INTE en vanlig influensa.”, skriver en person.

En annan tycker att Gardell borde lugna ner sig.

”Lugn nu käre Gardell. Kan vi inte kämpa ner denna pandemin så vi kan gå vidare. Förstå läget och vi alla gör vad vi kan.”, skriver personen.

”Låt de som kan grejerna ta besluten. Alla kändisar som ska ut och berätta hur läget är skämmer bara ut sig”, skriver en annan.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar om dina åsikter kring 50-personersregeln, håller du med Gardell eller inte?

Exit mobile version