Stefan Löfven öppnar för att skärpa restriktionerna – för att minska smittspridning: ”Krisen inte över”

Det blir inga lättnader i restriktionerna.
Det meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen.
Samtidigt öppnar statsminister Stefan Löfven (S) för att restriktionerna i stället kan komma att skärpas framöver.
– Krisen är inte över, coronaviruset är kvar. Då måste också vår vaksamhet vara kvar, säger han på en pressträff. 

Det var vid lunchtid på torsdagen som regeringen kallade till pressträff i Rosenbad.

Beskedet från statsministern var då att alla restriktioner ligger kvar – det blir inga nya lättnader just nu.

STOCKHOLM 20191016 Statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens. Foto: Stina Stjernkvist / TT

– Flera länder i vårt närområde rapporterar en kraftigt ökad spridning. Hur ser det då ut i Sverige? Vi har en lägre smittspridning, vi ser ingen brant ökning, men det finns två tendenser: För det första att människor börjar slappna av och inte tar smittan på allvar. Men vi ser smittspridning regionalt, säger han under pressträffen, uppger Aftonbladet.

Statsministern uppmanade folk att fortsätta lyssna till Folkhälsomyndighetens restriktioner.

– De allra flesta i Sverige tar fortfarande ett stort eget ansvar för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Men allt fler har blivit mindre noggranna. Den stora försiktigheten som fanns i våras har mer och mer bytts ut mot kramar, kalas, bussresor i rusningstrafik, och en vardag som för många tycks återgå till det normala, sade Löfven.

Om läget ljusnar framöver, så är regeringen öppen för att lätta på restriktionerna. Men Löfven meddelade också att det kan bli tal om skärpningar – om smittspridningen fortsätter öka.

Nu menar han att vi alla behöver ”skärpa upp” vårt beteende – för att minska smittspridningen.

sjuksköterska
STOCKHOLM 2020-05-03 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. En sjuksköternska tvättar skyddsmask 90 efter passet inne på IVA-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

– Vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att begränsa smittspridningen. Den som är arbetsgivare: försök skapa möjligheter för medarbetare att jobba på distans. Du som är anställd: Arbeta hemifrån om du kan det. Tvätta händerna ofta och gör det noggrant. Håll avstånd när du befinner dig i offentliga miljöer. Säg till de som du upplever kommer för nära dig. Undvik att krama vänner när ni ses. Tacka nej till trånga hemmafester. Ordna inga trånga hemmafester, framförallt. Undvik kollektivtrafik om du har möjlighet, säger han enligt Aftonbladet.

Totalt har 5 878 smittade avlidit i landet under coronapandemin, uppger Folkhälsomyndigheten. 90 289 personer har bekräftats smittade av covid-19.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);