SMHI:s nya allvarliga varning efter stormen Hans – historiska beskedet: ”Var 50:e år”

Sponsras av:

Foto: Shutterstock/TT

Stormen Hans har svept in över Sverige.

Nu utfärdar SMHI flera varningar för stora regnmängder som orsakar extremt höga flöden i främst små vattendrag.

De närmaste dagarna väntar röd varning – den allvarligaste – på flera platser i landet.

– Tittar man långsiktigt är det ungefär var 50:e år som det uppstår, säger René Capell, vakthavande hydrolog på SMHI, till Newsner.

Åskovädret som döpts till ”Hans” drog in över Sverige under söndagskvällen och natten till måndagen. Enligt SMHI registrerades 25 443 (!) blixturladdningar i hela landet till och med midnatt, uppger SVT.

Och ovädret fortsätter även under inledningen av veckan.

SMHI har under måndagen utfärdat gula varningar för ”djupt och omfattande lågtryck” som kan ge stora regnmängder i nordvästra Svealand och södra Norrland. Här kan det dessutom bli åskoväder längs kusten.

Även för nordvästra Götaland samt sydvästra Svealand finns gul varning för lågtryck och regnoväder utfärdat på måndagen. SMHI har också fastslagit en gul varning för ”stora regnmängder som inledningsvis orsakar höga flöden i bäckar och diken” i Jönköpings, Kronobergs, Hallands, Västra Götalands, Värmlands och Örebro län under måndagen. Dessutom väntas det blåsa kuling längs såväl väst- som syd- och ostkusten i södra Sverige under inledningen av veckan.

Regnovädret väntas pågå i flera dagar.

– Det ser än så länge ut på flödesobservationerna som att vi är i början av händelsen, säger René Capell, vakthavande hydrolog på SMHI, till Newsner.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock

Vilka platser kommer vara värst drabbade under måndagen? 

– Just nu har vi gula varningar ute i dag för höga flöden i ett område från Värmland ner till typ Halland. Den varningen kommer att ligga kvar, och sen övergå mer till röd varning i morgon tisdag i ett mindre område kring Vänern och ett område lite längre söderut. Vi kommer förmodligen uppdatera varningen under dagen. Just nu ser det ut som att det kan bli lite mindre i den södra delen. Däremot väntas mer nederbörd kring Hallandskusten. Kanske blir det kraftigare respons på flödena där.

Det har bara börjat, kan man säga?

– Ja, absolut. Det som kännetecknar händelsen är att det är ett antal dagar där vi får regn på regn och där marken blir blötare.

Här är SMHI:s röda varningar: ”Var 50:e år”

Till tisdagen och onsdagen har SMHI utfärdat röda varningar för ”mycket stora regnmängder som orsakar extremt höga flöden i bäckar och diken på flera håll”. Detta i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län.

Och att SMHI utfärdar en röd varning för mycket stora regnmängder, vilket är den allvarligaste av tre på skalan (de övriga två är gul respektive orange), är ovanligt.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ, SVERIGE 20230807 Räddningstjänsten och bärgare på plats på den översvämmade Västkustvägen E6 utanför Malmö på måndagsmorgonen. Regnovädret Hans ställer till problem i södra Sverige och flera vägar är avstängda på grund av översvämningar och nerfallna träd. Flera bilar fastnade i vattnet på Västkustvägen som fick stängas av. Foto: Johan Nilsson / TT

– Man ser det inte så jätteofta. Rent tekniskt är de knutna till flödesnivåerna. Tittar man långsiktigt är det ungefär var 50:e år som det uppstår. Det betyder inte att det är exakt 50 år emellan varje gång, men långsiktigt kan man se att det är så, säger Capell.

Då når vi kulmen på regnovädret

Enligt SMHI väntas främst de mindre vattendragen drabbas.

– Varningen nu gäller främst för små vattendrag. Det kopplas till att marken blir blötare och det blir mer vatten i främst små bäckar och diken. Vi ser inte riktigt att den responsen slår på de stora vattendragen.

Vad ska man som privatperson tänka på i de här områdena?

– Man ska i alla fall vara uppmärksam och kolla läget när man är nära vattendragen. Om man till exempel har hus eller sommarstuga nära vattendrag eller en sommarstuga som man vet är känslig för höga flöden. Då är det läge kolla i källaren och se över det.

Hur länge kan man räkna med att ovädret håller i sig? 

– Just nu ser vi i prognosen att det lär kulminera på onsdag. Sen börjar flödena avta. Eftersom det är en pågående händelse hänger det mycket på regnet som faller kommande dagarna. Just nu ser vi att det kommer kulminera på onsdag och sen avta successivt.

Fotnot: SMHI:s hemsida kan man följa de uppdaterade vädervarningarna.

Hur har du upplevt ovädret den senaste tiden? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Exit mobile version