Smittskyddsläkarens uppmaning till semesterfirare – ta ansvar och testa er efter utlandsresor

utlandsresor, semester, covid-19, sjuksköterska

Foto: TT

Smittspridningen ökar i stora delar av landet.

Nu går smittskyddsläkaren Eva Melander ut med en viktig uppmaning till de som är ute och reser i sommar.

– Det är viktigt att man provtar sig när kommer hem från utlandsresa utanför Norden, säger hon i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Efter en positiv trend och lättade restriktioner innan sommaren har tendenserna i Sverige återigen börjat peka åt fel håll de senaste veckorna.

Inte minst bland yngre människor har en ökad smittspridning av covid-19 uppmärksammats i flera regioner. I många fall har man dessutom kunnat konstatera ett mönster där smittan tagits med hem efter utlandsresor under semestern.

Häromveckan spårades nästan 40 procent av alla nya coronafall i Örebro till utlandsresor, och i region Västmanland låg samma siffror på drygt 30 procent.

– För mig är det inte så oväntat att det ser ut som det gör. I och med att deltavarianten är mer smittsam och tar över mer och mer i Europa är risken att smittas på resan nu högre än tidigare, har Per-Åke Jarnheimer, tf smittskyddsläkare i Kalmar, tidigare sagt till Aftonbladet.

Foto: TT

Smittskyddsläkarens uppmaning till utlandsresenärer

Även i Skåne har smittspridningen ökat den senaste månaden. I ett pressmeddelande från region Skåne konstaterar man att ökningen främst märks bland unga.

– Flest fall ser vi i åldersgrupperna 15-39 år. Vi har också en lätt ökning av antalet fall i gruppen 50-69 år, men på en låg nivå, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppmanar Eva Melander alla som rest iväg att testa sig efter utlandsresor. Likaså att fortsätta följa rekommendationer så att inte antalet fall ska fortsätta öka.  

– Det är viktigt att man provtar sig när kommer hem från utlandsresa utanför Norden. Och det är viktigt att vi alla fortsätter att följa de restriktioner som gäller: stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och jobba hemifrån om man kan, säger Eva Melander.

Foto: Stina Stjernkvist / TT

”Pandemin pågår fortfarande”

Under vecka 30 låg andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor på 17 procent i hela landet.

Vikten av att provta sig efter en utlandsresa är därför även något som statsepidemiolog Anders Tegnell häromdagen tryckte noga på.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige, sa Tegnell då och fortsatte:

– Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare för att informera andra om att provta sig efter utlandsresor, så att inte smittan sprids vidare.

Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Exit mobile version