Unga åker utomlands trots symptom – nu ökar smittspridningen av deltavarianten

Med semestertiderna kom en ökad smittspridning i flera av landets regioner, där deltavarianten dominerar. I den senaste länsstyrelserapporten från region Uppsala konstaterar man att fyra av tio nya deltafall som rapporterats de senaste två veckorna går att koppla till utlandsresor. 

– Kanske är det så att man inte längre ställer in roliga saker när man känner sig lite sjuk. Men restriktionerna som funnits under hela pandemin är minst lika aktuella nu – undvik trängsel och stanna hemma om du är sjuk, säger Per-Åke Jarnheimer till Aftonbladet.

Flera regioner har uppmärksammat en ökad smittspridning av covid-19 bland unga sedan sommaren började. En mönster som flera regioner sett är ungdomar som åker utomlands och sedan kommer hem till Sverige och är sjuka. 

– För mig är det inte så oväntat att det ser ut som det gör. I och med att deltavarianten är mer smittsam och tar över mer och mer i Europa är risken att smittas på resan nu högre än tidigare, säger Per-Åke Jarnheimer, tf smittskyddsläkare i Kalmar till aftonbladet.

Foto: TT

Ignorerar symptom

Smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer menar att en anledning kan vara att folk är mindre benägna att ställa in roliga planer under semestern, för att man känner sig lite sjuk. När många ignorerar symptom och reser utomlands är risken för smittspridning större.

Ökad smittspridning i flera regioner

I Örebro gick nästan 40 procent av alla nya fall under den senaste veckan att spåra till en utlandsresa. I Region Västmanland ser man ett stort samband även där. Drygt 30 procent av smittfallen spåras till samma sak.

Även i Kalmar kan man se en ökning av smittspridningen.

– Vi vet att det förekommer, men inte exakt i vilken omfattning. Unga är extra mottagliga för viruset eftersom att de inte är vaccinerade. De umgås också med andra unga vilket gör smittspridningen stor i just den åldersgruppen, säger Per-Åke Jarnheimer till Aftonbladet.

Flera regioner kan inte garantera sjuksköterskornas semester i sommar. 😢 ❤️

Posted by Newsner on Tuesday, June 1, 2021

I Region Skåne ökade antalet nya fall från 30 per dag vecka 28 till 51 nya fall under vecka 29, det rapporterar Aftonbladet.

Dela gärna för att uppmana andra att fortsätta stanna hemma om de har symptom.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);