Smittspridning ökar i Stockholm – men folk tar inte viruset på allvar: ”Allvarligt bekymrade”

Foto: Anders Wiklund/TT & Staffan Löwstedt/SvD/TT

Region Stockholm slår larm.
Coronaviruset fortsätter att öka i huvudstadsregionen.
– Vi är allvarligt bekymrade och ser allvarligt på läget kring den ökade smittspridningen i Region Stockholm just nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en pressträff.

Region Stockholm ser en fortsatt smittspridning av det nya coronaviruset i huvudstadsområdet.

452 fall av covid-19 har bekräftats i regionen under de senaste fyra dagarna. Under samma period förra veckan konstaterades 378 fall. 

”De konstaterade fallen av covid-19 fortsätter att öka. Smittskyddsläkaren beskriver det som ett trendbrott och att det kan vara början på en större uppgång, alternativt att antalet fall lägger sig på en högre nivå. Antalet vårdade för covid-19 är färre än enligt den senaste rapporten och i nivå med de senaste veckorna”, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Nu slår hälso- och sjukvårdsdirektören larm, och uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens, FHM, rekommendationer.

– De nya siffrorna tyder på att smittspridningen ökat, det tyder i sin tur på att allt för många har slutat följa FHM:s rekommendationer. Man har börjat slappna av, säger han på en pressträff, uppger Aftonbladet.

STOCKHOLM 2020-04-24 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Sjukvårdspersonal tar hand om en patient. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Han kallade det ett ”misslyckande” för alla att smittspridningen inte kunnat hållas undan.

– Det är därför viktigt att vi gemensamt tar ansvar nu, säger han.

– Distansarbeta. Gör det. Kan träning som du behöver utföra göras utomhus eller på tider när man inte behöver samlas många på en gång i en träningslokal – gör det. Kan du vänta ytterligare en tid innan du bjuder hem goda vänner? Gör det. Kan festen, bröllopet eller dopet vänta till senare? Gör det.

LÄS MER: Nya varningen till stockholmare: ”När det gäller restriktioner”

”Mycket viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”

Han uppmanade också folk att hålla kontakten med sina äldre släktingar och vänner – via telefonsamtal eller digitala möten.

– De flesta som drabbas med allvarliga förloppet är de mest känsliga, våra äldre och personer med underliggande, kroniska sjukdomar som gör dem mer känsliga. Men det kan också drabba alla åldersgrupper. Även om man själv inte tillhör en riskgrupp är det mycket viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Björn Eriksson och slår fast:

– Ingen går säker.

STOCKHOLM 20200526 Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson inför Region Stockholms pressträff om åtgärder med anledning av testning för covid-19. Dessutom kommer en samlad bild av testningen redovisas, till exempel vilka som prioriteras och varför. Foto: Anders Wiklund / TT

Dela gärna vidare!

Exit mobile version