Nya varningen till alla stockholmare – efter ökade smittspridningen: ”När det gäller restriktioner…”

Ökad smittspridning i Stockholmsregionen.
Då kan familjekarantän bli ett alternativ.
– Det beror på hur smittspridningen utvecklar sig. Men bestämmer vi oss för det, då kan det gå ganska fort, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i SVT:s ”Aktuellt”.

Det var på tisdagen som region Stockholm höll en egen pressträff där det informerades att smittspridningen tycks öka i huvudstaden.

Om än från låga nivåer.

– Det är en viss ökning av covidfall, som ändå ligger relativt lågt, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff.

Anders Tegnell
STOCKHOLM 20200806 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Det är i Stockholm och Dalarna som viss ökning av smittspridning nu upptäckts.

– Det är väldigt blandat i olika regioner. Stockholm står för stor del av fallen och har haft en ökning på slutet, sade Tegnell.

LÄS MER: Nya internationella hyllningen till Sveriges strategi: ”Kan ha nått flockimmunitet”

Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör gick ut och varnade stockholmarna för riskerna att slappna av. Björn Eriksson poängterade att pandemin är långt ifrån över.

Gamla stan i Stockholm. OBS! Fotot är taget före coronapandemin. Arkivfoto: Shutterstock

Senare på kvällen medverkade han i SVT:s ”Aktuellt” – och berättade då att det kan bli tal om familjekarantän i Stockholm framöver, om smittspridningen fortsätter att öka.

– Det kan man tänka sig när det gäller restriktioner kan till exempel röra sig om att man är hemisolerad när man bor i samma hushåll, när man har varit i nära kontakt med någon som är smittad, säger Eriksson i Aktuellt.

LÄS MER: Här spreds smitta – efter skolfester: ”Olämpligt”

För två veckor sen var 1,3 procent av de testade covid-19-positiva i Stockholm. Förra veckan var samma siffran 2,2 procent.

Eriksson fortsätter att uppmana befolkningen att tvätta händerna med tvål och vatten, stanna hemma vid sjukdom och lindriga symptom, hålla två meters avstånd, jobba hemifrån om möjligt samt välja andra färdmedel än bussar och tåg.

Foto: SVT

– Det kan vi göra genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det som gäller är att fortfarande att tvätta händerna, att vara hemma om man är förkyld och att undvika att vara för nära varandra, säger Björn Eriksson i ”Aktuellt” och förklarar att han själv är oroad över att en ”andra våg” kan vara på väg.

Tidigare i somras berättade Anders Tegnell i en intervju med TV4 att han inte trodde att det skulle bli en ”klassisk andra våg” i höst.

Dela gärna vidare informationen. Pandemin är inte över och vi behöver alla ta ansvar för att följa rekommendationerna så att smittspridningen i samhället minskar.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required