Ny smittspridning upptäckt – efter gymnasiefester: ”Det är direkt olämpligt att samlas och ha stora fester”

Smittspridning har brutit ut lokalt – efter att gymnasieelever samlats för att festa.
– Det är direkt olämpligt att samlas och ha stora fester just nu, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare i Jämtland, till Expressen.

I Sverige har i skrivande stund 5 865 personer avlidit efter covid-19. På senare tid har antalet smittade i pandemin stadigt gått ned, samtidigt som coronaviruset har tagit fart i en ”andra våg” i andra delar av Europa.

Det har också väckts en försiktig nyfikenhet i övriga världen för Sveriges coronastrategi, och nyligen hyllades statsepidemiolog Anders Tegnell i brittisk press för att ha undvikit total nedstängning av samhället.

LÄS MER: Anders Tegnell försvarar Sveriges coronastrategi

STOCKHOLM 20200910 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff i Solna om coronapandemin. Foto Amir Nabizadeh / TT

Nu kommer rapporter om att smittspridning tagit fart lokalt efter två gymnasiefester i Östersund den gångna helgen.

Förra helgen hade nämligen gymnasieelever på skolan Wargentin i Östersund samlats för två olika fester. Efteråt har flera konstaterade fall av covid-19 upptäckts – och nu får eleverna kritik för festandet mitt under coronapandemin, skriver Expressen.

Foto: Lars Falkdalen Lindahl/Wikimedia commons

– Det är direkt olämpligt att samlas och ha stora fester just nu. Det är ett väldigt stort ansvar som ligger på den som arrangerar en stor fest just nu, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare i Jämtland, till Expressen.

700 elever får stanna hemma – efter gymnasiefester

Nu kommer 700 elever att få distansundervisning och i stället för att gå i skolan får de nu stanna hemma. Allt för att undvika vidare smittspridning i samhället.

– Utifrån den information vi har så har den stora smittspridningen skett på två ungdomsfester. Dels en privat fest och dels en fest med gymnasieföreningen som arrangör, säger Tomas Sjövall, rektor för Wargentins ekonomiprogram, till SVT Jämtland

Det handlar om elever som går på samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet som nu tvingas till distansundervisning.

– Det vi behöver nu är att vi tillsammans, både föräldrar, vårdnadshavare hemma och vi på skolan hjälps åt att prata med ungdomarna om att det inte funkar att hålla på så här. Det funkar inte att ha fest med 50-70 personer där alkohol och kanske andra droger förekommer. Då kan vi hamna i den här situationen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required